Hopp til innhold

Begynn med georginene

Snart er tulipanenes og krokusens tid over. Nå må du tenke på høstens gleder.

Georginer

Jamaica.

Foto: NRK

Mens du nyter synet av vårblomstene, begynner arbeidet med georginene!

Georgine ' Gameland'

Gameland.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

I Mettes vindu

I mitt vindu mot øst står Smokey, Star Surprise, Arabian Nigths og White Perfection. De fire skjønnhetene ser ikke stort av den flotte utsikten ennå, men målet mitt er å lokke dem fram fra mørket.

De tilhører arten Dahlia eller georginer, om du vil. Jeg har aldri hatt noe sånt før, men en gang skal være den første! Ut fra bildene på posene de kom i så har jeg store gleder foran meg.

Georginer

El-paso.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Grønn skudd titter fram

Innholdet i posen ser jo ikke så voldsomt spennende ut. Noen brune, klumpete og nesten halvdaue saker.

De litt tjukke, avlange klumpene som utgjør georgineknollen er ikke røtter. Det er knoller med næring som planta kan klare seg med over vinteren. Selve planteskuddene kommer der stilken møter disse knollene. Det var ikke mange dagene jeg hadde dem liggende på kjøkkenbenken før det begynte å skje saker. Det tittet fram grønne skudd!

Georginer

Reddy.

Foto: NRK

NETT-TV: Grønn glede

Begynnerkurs i georginer

Da var det bare å sette i gang. De siste ukene har ikke vært veldig vårlige på min kant. Snøen kan ennå beskues i skyggekantene av hagen, men det er ikke stort igjen nå.

Den sure vinden og regnet har bidratt til at jeg ikke har vært spesielt inspirert til å gjøre noe forarbeid til hagen, men synet av skuddene satte fart i sakene.

Passer på dem inne

Jeg kan jo ikke legge dem ut i bakken ennå. Daglig er det frost på dammen min, så nå må jeg gi dem barnehage inne.

  • Fire potter av god størrelse ble halvfyllt med helt vanlig hagejord og oppå denne senga la jeg de brune knollene forsiktig ned.
  • Lett jord oppå, som jeg sørget for la seg rundt røttene og ikke laget luftlomme.
  • Litt vann og nå står de der.

Jeg kikker hver dag etter skudd som skal kikke opp av jorda.

Over meter'n høye

Når de har fått denne starthjelpen i vinduskarmen, så skal jeg bære dem ut og inn en periode. Det må jo snart bli varmt i været!

Planen er å sette dem ut i bedet i hagen til slutt, for disse skjønnheten skal bli over meter'n høye og da holder ikke de pottene jeg har nå. Men først skal de altså skjemmes bort inne.

Vi må jukse litt når vi har så kort sommer. Akkruat i dag oppdaget jeg at frøene jeg har sådd for å få meg hestemynte har kikket fram.

Det er håp - hold ut!

Les: Sjekk hvor Grønn glede-programmene lages i år!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)