Bedre rygg med Masai-sko?

De såkalte Masai-skoene er populære, men har de noen helseeffekt?

Masai-sko
Foto: swissmasai.no

 

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 43 år med normal høyde og vekt, som vurderer å kjøpe meg Masai-sko fordi jeg er stiv og har endel vondt i ryggen.

De er ikke pene, men flere jeg kjenner har fått en mer fleksibel rygg etter at de begynte med disse skoene. En har til og med et par som hun bruker på trening. Har du noen erfaringer med disse skoene? Fordeler og ulemper? Finnes det noen forskning?

Jorunn svarer

Hei. Ja, jeg har erfaring med Masai-skoene. Fordelene med disse skoene er at sålen er bygget på en slik måte at den utfordrer kroppens egen instabilitet. Det betyr at når du bruker disse skoene kan du på en naturlig måte bygge opp stabiliteten i musklene i ryggsøylen, hofter, knær og ankler. Du kan faktisk merke at du blir litt støl i ryggen når du bruker disse skoene for første gang.

Det er også vist at gange med disse skoene reduserer belastningen på knær og hofter med 19 prosent.

Masai-skoene kan hjelpe mot rygg, hofte, kne og fotproblemer. Men dersom du skal benytte Masai-skoene som et hjelpemiddel for den vonde ryggen din, bør du absolutt få veiledning av medisinsk utdannet helsepersonell før du begynner å bruke skoene.

Håper du fikk svar på noe av det du lurte på. 
God bedring med ryggen!

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivitet og helse

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.