Det er mye tung leire i grunnen under
Det er egentlig en god jord, hvis man ønsker å holde på vann. Når vi skal lage kjøkkenhage er det viktig å ha mer næringsrik jord og mer luftig jord.Kukompost gjør susen
For å oppnå en mer næringsrik- og luftig jord, blander vi inn barkmull og kukompost.
- Barkmull er bark som har gjæret fra seg og som er finmalt. Det gir porøs jord som suger fuktigheten til seg.
- Kukomposten inneholder mange mikroorganismer og næring.
Sammen danner det et arbeidslag som hjelper planten å få og ta opp næring.
Vi har leid en maskin som harver opp plenen. Så går vi over og fjerner alt av røtter av en viss størrelse. Noe vil det alltid bli tilbake i jorda. Men det er viktig å få bort løvetannrøtter og andre som er litt større. Disse vil ellers spire raskt og bli et problem senere.
Nå er vi klare for å plante eller så.
I løpet av sommeren skal vi gjødsle med fullgjødsel ett par ganger. Vi ser an veksten og tilpasser gjødslingen etter behov.
Innrammet hage
En kjøkkenhage fungerer bedre hvis vi har skikkelige rammer rundt hagen. Vi har valgt å bruke
i våre rammer. Dette er ubehandlet treverk som skal tåle like mye som impregnert treverk. Det gjenstår å se om det er sant.Rammene lages enkelt ved å sette dem rett i bakken med små spyd laget av samme treverk. Da får vi mer jord der plantene skal være og en ryddig gang som vi kan gå i når vi skal stelle plantene.
Dette kan selvsagt også gjøres ved å lage stier mellom bedene av fiberduk og halm for eksempel.
Har du betongheller eller andre matrialer, så går det også greit. Det gjør det mindre sølete mellom radene og mye hyggeligere å se på.
Vi skal legge fiberduk og grus i vår kjøkkenhage senere.