Bedre hjelpemiddel mot allergisjokk

Nytt adrenalin-produkt tåler ferievarme, og gjør livet litt enklere for folk med alvorlig allergi.

Veps

Flere nordmenn får allergisjokk av vepsestikk hvert år.

Foto: Andreas Thomassen / NRK

Får du først allergisjokk, er det ikke tid til å tilkalle lege. Derfor går mange allergikere rundt med en adrenalin-penn som de enkelt kan injisere selv i akutte situasjoner.

Problemet med produktene som finnes på markedet, er at de ikke tåler temperaturer over 25 grader og heller ikke kjøleskap eller fryser.

– Dette er et problem når det er varmt om sommeren eller når man er på ferie. Det kan være vanskelig å ta den med seg over alt, sier rådgiver Rose Lyngra i Norges astma- og allergiforbund (NAAF) til NRK.no.

Denne uken kommer et nytt produkt på markedet.

– Definitivt et fremskritt

Virkestoffet adrenalin kan påvirkes av både høye og lave temperaturer.

– De produktene som finnes fra før, EpiPen og EpiPen jr., er ikke godkjent for optimal virkning ved oppbevaring over 25 grader. Det er derimot det nye produktet Jext, opplyser Sigurd Hortemo i Legemiddelverket til NRK.no.

– Jeg vil definitivt si at dette er et fremskritt for personer med alvorlig allergi, slår han fast.

Han mener det er en stor fordel å slippe å ta spesielle hensyn når man skal ferdes ute en sommerdag.

Les bruksanvisningen på forhånd

Selv om en autoinjektor med Adrenalin gir god trygghet, anbefaler Sigurd Hortemo at man gjør seg godt kjent med hvordan den brukes FØR man står oppi en akutt situasjon.

– Jeg pleier å si at man skal ta den ut av pakningen, holde på den og lese bruksanvisningen. Man bør definitivt tørrtrene, for det er ikke tid til å lese bruksanvisningen der og da, sier han.

Adrenalinet får blodkarene i kroppen til å trekke seg sammen, og bremser den allergiske reaksjonen.

– Disse produktene er livreddende. Du kjøper deg tid, slik at du rekker å komme deg til legen og få videre behandling. I fjor ble det også lettere å få slike autoinjiserende sprøyter på blå resept. Alle leger kan nå skrive dem ut, sier han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)