NRK Meny
Normal

Båtmotorer kan være brannfarlige

En teknisk feil i nye båtmotorer av typen Volvo Penta kan gjøre motorene brannfarlige. Volvo forsøker nå å varsle alle eierne.

Volvo Penta D3

To av motormodellene som må kontrolleres.

Foto: Volvo Penta

En bolt i motoren er litt for lang, og kan gnisse mot drivstoffslangen. Hvis friksjonen medfører lekkasje, kan resultatet bli brann og eksplosjon om bord i fritidsbåten.

EUs varslingssystem for farlige produkter går nå ut med en advarsel om dette til hele det europeiske markedet. Det siste året er det solgt rundt 1500 slike motorer fra Volvo Penta, 130 av dem i Norge.

Fritidbåt

Feilen gjelder kun innenbordsmotorer i fritidsbåter fra 22 fot og oppover. (illustrasjonsfoto)

Foto: Colourbox

De aktuelle modellene er dieseldrevne innebordsmotorer produsert fra 2010 og fram til i sommer.

Advarselen gjelder ni modeller i motorserien som kalles D3, med en effekt på litt over 200 hestekrefter.

De brukes vanligvis i fritidsbåter som er fra 22 til 26 fot store, eller på større båter med dobbelt motor.

LES OGSÅ:

Ingen ulykker

Det er ikke meldt om ulykker på grunn av problemet. Via sine forhandlere forsøker nå produsenten å spore opp alle som har kjøpt en motor som kan være berørt av problemet.

- Vi understreker at ikke alle motorene med disse serienummerne har denne feilen. Men vi oppfordrer samtlige eiere til å kontakte Volvo-forhandleren hvis de har motorer av de aktuelle typene, sier Volvo Pentas informasjonsdirektør Mats Edenborg til NRK.no.

Han legger til at det er en enkel operasjon å løse feilen. - Det er bare snakk om å bytte til en skrue med korrekt dimensjon, forteller han.

For å sjekke om båten din kan være berørt, kan du gå inn på Volvo Pentas hjemmeside og sjekke serienummeret på listen over nedlastbare brukerhåndbøker. Hvis din motor er av de utsatte, vil du få opp en melding om at den snarest må inn til reparasjon.

«Konferer med Volvo Penta-forhandleren din før du tar produktet i bruk igjen», står det blant annet i meldingen.

LES OGSÅ:

Ni modeller

Volvo Penta er en av markedslederne på det europeiske markedet for båtmotorer, og er også store i Norge.

Sjøfartdirektoratet er orientert om advarselen. - Det virker som om Volvo håndterer dette problemet på en fornuftig og forsvarlig måte, sier Bjørn Reppe, underdirektør i direktoratet, til NRK.no.

De berørte motorene har serienummer fra 2003016541 til 2003018887, og består av disse ni modellene:

  • D3-110i-D
  • D3-140A-D
  • D3-150i-D
  • D3-170A-D
  • D3-170i-D
  • D3-200A-D
  • D3-200i-D
  • D3-220A-D
  • D3-220i-D

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.