Hopp til innhold

Barns «selfies» får karakterer på Instagram

En ny Instagram-trend sprer seg blant barn og unge. Brukere oppfordrer barn til å legge ut «selfies» som deretter publiseres med rangering. – Ingen tvil om at dette er bekymringsfullt, sier daglig leder i Barnevakten.

Instagram-rangering

(Illustrasjonsfoto): Et enkelt søk viser at det er flere brukere på Instagram som rangerer bilder av barn og unge.

Foto: Camilla Veka/NRK

Unge jenter har dårligere selvbilde enn for bare få år siden, viser en undersøkelse fra Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA).

En ny trend blant unge gjør ikke saken bedre. På bildedelingstjenesten Instagram er det nemlig flere brukerkontoer som oppfordrer barn og unge til å gjøre følgende:

Merethe Clausen Moe i Barnevakten

Merethe Clausen Moe mener rangering av utseende blant barn er bekymringsfullt.

Foto: Barnevakten.no

«Vi rangerer deg fra en til ti. For å bli rangert så må du følge oss, legge ut et bilde av deg selv, og tagge oss.»

– Fenomenet som sådan er ikke ukjent, og dukker opp på mange plattformer – også Instagram. Det er ingen tvil om at dette er bekymringsfullt, sier daglig leder i Barnevakten, Merethe Clausen Moe, til NRK.no.

Igjen sitter knuste barn som ikke helt visste hva de bega seg ut på da de sendte inn bildet av seg selv. Moe tror mange barn har hjertet litt i halsen når de tenker «Hvilken score får jeg?».

– Det er så fortvilende. Barn tenker at dette er verdien deres. De får en karakter som skal definere dem. Da er det viktigere enn noen gang at barna forstår at «du er den du er på innsiden», sier hun.

Økt press på barna

I 2010 hadde 12 prosent av jentene et negativt selvbilde, mens hele 17 prosent var misfornøyd med egen kropp da NOVAs undersøkelse ble gjennomført i fjor vår. De samme årene var det tre prosent av guttene som slet med det samme.

Barnevakten hører ofte om jenter som kjenner på at de må være «små damer», og at det på mange skoler er et økt press på barna når det kommer til publisering av bilder, og det å se bra ut.

– Vi møter over 50.000 barn, unge og foreldre hvert år. Både lærere og foreldre sier at det skjer noe med barns selvbilde gjennom at de legger ut et bilde av seg selv og blir bedømt av andre, sier Moe.

Ifølge Barnevakten er det stadig yngre barn som bruker Instagram. Desto viktigere blir det at barna får voksen veiledning i hvordan de skal oppføre seg der de er.

Moe mener det trengs en økt bevisstgjøring, og at foreldre bør vise mer interesse for hva barna faktisk følger med på i sosiale medier.

– Noen av disse kanalene på Instagram er veldig grove. Foreldre er gjerne klar over at barna bruker bildedelingstjenesten, men de vet ikke hva barna ser eller får med seg der. De må være tydelige og til stede når de ser at barna opplever noe som er ubehagelig. Dessverre er det ofte slik at skjermen blir en barriere for å snakke med mor og far, sier hun.

Problematisk

Kaja Hegg i Redd Barna

Kaja Hegg mener foreldre vet for lite om hva barna gjør i sosiale medier.

Foto: Redd Barna/Inge Lie

Rådgiver i Redd Barna, Kaja Hegg, mener det er interessant å se hvordan slike rangeringer har utviklet seg.

– For seks år siden fant vi slike rangeringer på hjemmesider. Nå bruker de unge det mediet de har til rådighet, men mekanismene og måten å gjøre det på er den samme, sier Hegg til NRK.no.

Hun mener den nye Instagram-trenden er problematisk, og at foreldre flest aner ikke hva barna egentlig gjør i sosiale medier.

– De voksne og samfunnet rundt utfordres til å gi barna motstandskraft mot dette. Jeg tror ikke løsningen er å gi seg på Instagram, men foreldre må være en veiviser for barna, og hjelpe dem å reflektere over hvorfor det kan være problematisk å legge ut bilder av seg selv, sier Hegg, og legger til:

– Det er også viktig å reflektere over hva denne bekreftelsen fra andre gjør med oss.

Både gutter og jenter

Det er en relativt lik andel gutter og jenter som blir rangert på de ulike Instagram-kontoene, og de yngste ser ut til å være rundt ti år. Ifølge Hegg varierer det i hvilken grad den enkelte kan la seg påvirke.

– Det som gjør det hele komplisert er at barna selv er aktive, samtidig som de ikke er klar over mulige konsekvenser av det de har blitt med på. Det forsterker denne bekreftelsen på hvilken rangering den enkelte har i et sosialt hierarki, og det er uheldig, sier hun.

I noen av kommentarfeltene er den rangerte interessert i å vite hvem som står bak brukeren som har lagt ut bildet. Det mener Hegg er positivt.

– Det uttrykker en form for nettvett, men det er også viktig at de som driver disse kontoene stilles til ansvar. Det er uetisk å trigge en slik rangering og et fokus på utseende hos barn og unge, sier hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)