Hopp til innhold

Barnemark fortsatt vanlig - de fleste vet ikke at de har det

18 prosent av norske barn har mark i rumpa. Barnemark er mer vanlig for barn med søsken, og voksne kan også få det.

Egga til barnemark

Eggene til barnemark, sett i mikroskop. Hunnormen kryper ut av anus om natta, og legger hundrevis av klebrige egg rundt endetarmsåpningen.

Foto: Wikimedia commons

Tore Lier

Parasittolog Tore Lier holder frem spolorm som er funnet i avføring. Merk at spolorm er noe annet enn barnemark, spolorm kan bli opptil 30 centimeter.

Foto: Stig Brøndbo/UiT, Norges Arktiske Universitet

Barnemark, eller mark i rumpa, er den vanligste innvollsparasitten i Norge.

– Barnemark er langt vanligere enn folk tror, særlig hos barn mellom 5 og 8 år. De aller fleste som har mark har ingen symptomer, og vil aldri vite at de har hatt den. Den gir nesten aldri komplikasjoner, men kan være plagsom fordi det klør i rumpa og kan forstyrre nattesøvnen. Dessuten synes de fleste det er ekkelt, sier Tore Lier til NRK.no.

Lier er overlege ved Folkhälsomyndigheten i Stockholm og ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, og vet mye om barnemark.

– Livssyklus og smitte av marken er ganske enkelt: Hunnormen kryper ut av anus om natta, og legger hundrevis av klebrige egg rundt endetarmsåpningen. Disse klør ofte. Man klør seg i rumpa, kanskje om natta – og dermed får man egg på fingrene og under neglene, forteller parasittologen.

Senere putter barnet uforvarende en finger i munnen, eller tar på for eksempel et dørhåndtak og avsetter egg. Deretter får noen andre eggene på fingrene, og de havner til slutt i munnen og magen hvor de klekkes, fortsetter han.

Sovende barn

Barnemark smitter ved at unger klør seg i rumpa, gjerne om natta – og dermed får de egg på fingrene og under neglene. Senere putter barnet uforvarende en finger i munnen. Illustrasjonsfoto.

Foto: Colourbox

18 prosent av barn har mark

Hvis du ikke har blitt skremt fra å lese videre, så bør du vite at rundt år 1950 var barnemark en veldig vanlig infeksjon blant europeiske barn – da hadde over 40 prosent av ungene mark.

Preben Ottesen

Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet

Foto: Folkehelseinstituttet

Og fortsatt er mark i rumpa vanlig i Norge: Folkehelseinstituttet gjorde i 2012 en studie av mark hos barn. Totalt sett hadde 72 av de 395 undersøkte ungene mark, dette utgjorde hele 18 prosent.

Undersøkelsen viste videre at av de 72 barna som hadde infeksjon, var det bare to familier som var klar over det. Det vil si at de aller fleste ikke visste om marken i rumpa. Infeksjonen var også mer vanlig hos barn som bor sammen med søsken.

– Markegg kan også smitte via sengeklær i samme husstand. Voksne kan også få barnemark, og mennesket er den eneste verten, opplyser Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

Kan oppdages med tape

Lurer du på om du eller barna har mark?

– Noen ganger oppdager foreldrene ormen fordi de ser tynne, hvite mark på rundt en cm rundt anus på ungen. Ellers diagnostiseres det med såkalt tape-prøve: Klar tape presses ned med limsiden ned rundt anus på barnet om morgenen. Eggene vil da sitte fast i limet, selv om du ikke ser dem. Tapen settes fast på et såkalt objektglass til mikroskop, og sendes til undersøkelse, sier parasittolog Lier.

Har dere først fått mark i hus, bør hele husstanden behandles samtidig. Barn kan gå i barnehage etter igangsatt behandling.

– For behandling finnes det to medikamenter, Vermox og Vanquin, som gis i to omganger med en ukes mellomrom. I de dagene behandlingen pågår, er man nøye med håndvask som det første om morgenen, bytte undertøy hver morgen og skifter sengetøy ofte. Ha også korte negler, oppfordrer Lier.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)