Barn vasker hendene som aldri før

Dette kan være grunnen til at færre blir innlagt på sykehus for diaré og andre infeksjoner.

Anna Karoline Håhjem Braute og Eline Karine Klausen vasker hender

God håndhygiene minsker barns smittefare.

Foto: Birthe Bringsvor / NRK

I Danmark har fokus på smittefaren ved svineinfluensa ført til at barn vasker hendene oftere .

Dette igjen har ført til færre innleggelser grunnet infeksjoner og diaré, skriver politiken.dk.

Mindre innleggelser

– Vi har hatt færre innleggelser i høst enn hva vi ellers pleier å ha, forklarer Elisabeth Selvaag, konstituert avdelingsoverlege ved St. Olavs hospital i Trondheim.

Hun understreker at de ikke kan si at det skyldes at alle har blitt flinke til å vaske hendene, men at det er nærliggende å tro at det har en sammenheng.

– Økt fokus på hygiene blant befolkningen har nok noe å si. Det er kjempefint at folk har fokus på det. Men det er også andre forhold som fører til færre innleggelser. Blant annet flinke leger som behandler barna hjemme, sier hun.

Usikkert

Ved Ullevål universitetssykehus ønsker legene å vente til de kan vurdere hele året under ett før de sier noe om sikkert.

– Det kan se ut som om det er mindre mage og tarmsykdommer, men vi vil se på hvordan fordelingen har vært under et helt år først, opplyser Jens Grøgaard, overlege og klinikksjef ved barneavdelingen på Ullevål.

Fortsett fokuset

Frem til man eventuelt kan dokumentere at fokus på god håndhygiene gjør oss friskere, er det ingenting i veien for å fortsette med dette.

God gammeldags håndvask med varmt vann og såpe fungerer fint. Antibac eller legesprit er et godt alternativ for dem som er på arbeid eller andre steder uten tilgang på vann.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)