Barn våkner ikke av røykvarslere

Færre enn en tredel av barna våkner når røykvarsleren uler i 30 sekunder, viser ny undersøkelse. Sjekk hvor du bør plassere røykvarsleren din.

Røykvarsler

Nesten 1 av 10 barn under 11 år sov gjennom hele den skingrende brannøvelsen.

Foto: ScanStock / ScanStock

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Småbarnsforeldre er ofte ekstra opptatt av brannsikkerhet, og har gjerne mange røykvarslere plassert rundt i huset. Men nå viser det seg at det slett ikke er sikkert at en røykvarsler kan redde barnet ditt..

123 barn har deltatt i en australsk undersøkelse, der foreldre utløste brannalarmen etter at barna hadde sovet mellom en og tre timer. Over tre fjerdeler av barna sov gjennom hele brannalarmen på 30 sekunder.

Av de som våknet, var det bare halvparten som gjenkjente lyden, og bare halvparten av denne gruppen som forstod at de skulle forlate boligen, rapporterer nettstedet e!Science.

Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk Brannvernforening, tror resultatene for norske barn ville blitt tilsvarende.

– Barn og personer som er rus- eller alkoholpåvirket sover tyngre, og har vanskeligere for å våkne ved en eventuell brann, sier Kalheim til NRK.no.

– Øv med barna

Røykvarsleren bør plasseres i gangen utenfor soverommet, råder den norske branneksperten.

– Da skal det være nok lyd på røykvarslere som er godkjent i Norge, sier han.

Dagfinn Kalheim, Adm.dir i Norsk Brannvernforening.

Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk Brannvernforening, vil ikke skremme barna, men anbefaler brannøvelser i hjemmet.

Foto: Pressefoto, Norsk Brannvernforening

Dagfinn Kalheim tror også det kan være lurt å ha en brannøvelse hjemme, sammen med barna. På den måten blir de kjent med lyden, og vet hva de skal gjøre.

– Øv, men gjør det litt spennende og morsomt, under kontrollerte forhold på dagtid. Opptre rolig og behersket, og test ut de brannveiene som er trygge å bruke.

Han understreker at foreldre bør være forsiktig med å skremme barna.

– De skal ikke legge seg og være redd for brann, sier han.

Les også: Reddet av røykvarsler

De minste sov best

I den australske undersøkelsen var det de yngste barna som hadde vanskeligst for å våkne. Bare litt over hvert tiende barn under 11 år våknet.

Grunnen er at innholdet av melatonin i blodplasma synker ettersom barna nærmer seg puberteten, og melatonin fremkaller søvn, skriver nettstedet e!Science.

Brannråd

For å være best mulig sikret, har Dagfinn Kalheim noen råd til alle huseiere:

  • Plassere røykvarsleren i gangen utenfor soverommet
  • Skifte batterier en gang i året
  • Test røykvarslerne en gang i måneden
  • Hvis det er flere etasjer i leiligheten, koble røykvarslerne sammen.
  • Les også: - Ikke lad mobilen om natta!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.