Barn som lyver får suksess som voksne

Jo tidligere ungene begynner å fortelle overbevisende løgner, jo mer suksess kan de vente seg som voksne.

Lattermilde jenter

Lyver ungene så de tror det selv? Kanskje skal du være fornøyd med det.

Foto: Skovdal & Skovdal/colourbox.com / /colourbox.com

Når din lille håpefulle lyver deg opp i ansiktet, vekker det antakelig først og fremst bekymring.

Men nå viser ny forskning at "løgntalent" i tidlig alder slett ikke er noe dårlig varsel. Tvert imot forteller det oss at barnet har et kvikt hode, som også senere vil fungere godt til å finne kjappe løsninger på betydelig større problemer, skriver Telegraph .

Forskningen er utført ved Universitetet i Toronto, og er ledet av dr. Kang Lee.

En kunst for hjernen å lyve

- Nesten alle barn lyver. Og de som er bedre kognitivt utviklet lyver bedre, fordi de klarer å skjule sine egne spor. Så foreldre skal ikke bekymre seg hvis barnet deres «slår en planke», sier Lee til Telegraph.

Løgn krever mye av hjernen, fordi mye informasjon må tolkes og manipuleres til ens egen fordel.

Evnen blir knyttet til deler av hjernen som huser lederegenskaper og et høyere resonneringsnivå.

Ikke dårligere mennesker

Ifølge forskerne er det ikke slik at gode barneløgnere også blir mindre til å stole på i andre sammenhenger. De jukser ikke mer på eksamen enn andre og har ikke større tendens til å lure andre.

Likevel kan man gjerne benytte anledningen til å snakke med barnet når man tar det i å lyve, mener Lee.

- Du bør ikke kjefte eller straffe barnet, men du kan godt snakke om viktigheten av å være oppriktig og negative sider ved det å lyve, mener han.

Selv toåringer lyver

Forskerne testet 1200 barn under 16 år i løgnstudien.

20 prosent av barna serverte løgner i toårsalderen. Ved tre års alder lyver 50 prosent, mens hele 90 prosent lyver når de er fire.

I tolvårsalderen lyver så godt som alle, ifølge studien. Deretter faller kurven igjen, og bare 70 prosent bedriver løgner som 16-åringer.

Som unge voksne lærer man seg å heller gå for de «hvite løgnene», som man gjerne tyr til for å hindre at andre blir såret.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.