NRK Meny
Normal

Barn bevisstløs av Bindeez-perler

Tygging av Bindeez-perler kan føre til at det narkotiske stoffet GHB dannes i kroppen. Et barn ble bevisstløs av dette. – Vi hadde flaks, sier moren til NRK.

Bindeez
Foto: www.hamleys.com

Bindeez-perler

I november i fjor ble Bindeez-lekeperler fjernet fra lekebutikker.

Barn som spiser eller tygger på perlene, kan utvikle symptomer som døsighet, svimmelhet og bevisstløshet.

Perlene inneholder stoffet 1,4-butandiol, som kan omdannes til det narkotiske stoffet Gamma Hydroxy Butyrat (GHB) i kroppen.

Sendt til sykehus

Nylig ble et barn på østlandet bevisstløs etter å ha tygd Bindeez perler.

– I et uoppmerksomt øyeblikk hadde den yngste datteren vår fått tak i storesøsterens perler og rukket å spise noen av de, forteller moren Charlotte Werner til FBI.

Pappaen merket raskt at hun ble hyperaktiv og begynte å sjangle bortover gulvet, men han trodde hun var trøtt. Og da de skulle hente mammaen sovnet jenta raskt.

Men da mammaen var hentet fikk jentungen brekninger. Foreldrene bråstoppet bilen og tok henne ut - da var hun bevisstløs. De ringte straks etter ambulanse og jenta ble kjørt i full hast til sykehuset.

Bevisstløs i tre timer

Det tok 3 timer før jenta våknet. Først trodde legene det hadde vært et epileptisk anfall, men så begynte Charlotte å tenke å på hva familien hadde gjort den dagen.

Det var da de kom på perlene, de sjekket navnet på perlene på Internett og fant ut at disse perlene var farlige.

– Vi ble selvsagt sjokkert. Vi var ikke klar over dette, forteller Charlotte, som tror mange andre foreldre heller ikke har fått med seg dette.

– Det var en utrolig skremmende opplevelse, og det var bare flaks at vi fant ut av det – det kunne ha gått så mye verre.

Refunder perlene

Etter denne episoden frykter SFT at det fortsatt ligger slike perler på norske barnerom, og oppfordrer foreldre å retunere de til nærmeste BR leker eller Toys "R" Us butikk. Her kan du få refundert kjøpesummen

Det er danske Top-Toy som er leverandør av lekeperlene til det norske markedet gjennom butikkene BR-Leker og Toys”R”Us. SFT påla i november Top-Toy å advare forbrukerne mot lekeperlene gjennom plakater i butikkene, oppslag i de største avisene og informasjon på nettsidene.

Se også: Leverandørens advarsel

Solgt under andre navn

Har du kjøpt perler i utlandet så være oppmerksom på at Bindeez-lekeperler er solgt under navnene Aquaperl i fransktalende land og Aqua Dots i engelsktalende land.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.