Barhodister - en egen gruppe?

Noen foretrekker å gå uten hodeplagg. De er nok en særegen gruppe som vi kan kalle barhodister, sier kåsør Ingvar Rostad.

Ingvar Rostad.
Foto: Helge Helgheim / NRK

Barhodede mennesker er det ikke vanskelig å finne i historien. Den svenske kongen Karl 12. – han som ble skutt og drept ved Fredriksten festning ved Halden i 1718 i et forsøk på å erobre Norge, foretrakk å gå uten hodeplagg – altså barhodet. Dette undret man seg over, fordi alle andre prominenser på den tiden foretrakk å bruke parykk.

 

Kong Karl 12.
Foto: Historiebok

Karl 12. (til høyre) drakk heller ikke alkohol, og det var også merkelig i en tid da det var høyst vanlig, men det er en annen skal, forteller medarbeider og kåsør i mellom himmel og jord, Ingvar Rostad.

En annen nordisk konge, Fredrik 9. av Danmark, avskydde å gå med hatt. Han måtte ha hodeplagg når han gikk med uniform, men ellers var det ingen som så ham med noe på hode de siste ti årene han levde, forteller hans datter, nåværende dronning Margrethe.

Men var disse kongene ekte barhodister? spør Ingvar Rostad.

Du kan høre mer om det hvis du hører på mellom himmel og jord i NRK P1 søndag kl. 10.05 – eller klikker på linken nedenfor.

Hør om barhodisme.

 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)