Hopp til innhold

Bankkort til barn under 13 år er populært

Mange foreldre vil gi barna sine bankkort. – Kan være betenkelig, sier økonomiekspert.

kort bankkort

Noen av landets banker lokker med bankkort til barn under 13 år.

Foto: SpareBank 1

Tidligere var bankkort forbeholdt personer over 13 år, men nå har bankene begynt å verve til seg barn under tenåringsalderen som nye kunder.

En av bankene som har vært tidlig ute med å satse på de minste er SpareBank 1 SMN. For noen måneder siden lanserte de et såkalt «lommepengekort» for barn under 13 år.

Kortet fungerer som et vanlig bankkort, bortsett fra noen ekstra begrensninger. Blant annet kan ikke barnet ta ut mer enn 400 kroner i minibanken per uke, og bruke mer enn 400 kroner i varekjøp per uke.

Unngår betalingstrøbbel i fremtiden

Mye tyder på at dersom barna blir introdusert til kortbruk i en tidlig alder, kan være med på å sikre ungene god styring på pengene sine i fremtiden.

I en undersøkelse utført av SpareBank 1, kom det frem at personer som debuterer sent med bankkort oftere endte opp med dårlig økonomisk styring enn de som startet tidlig.

Ifølge undersøkelsen hadde personer som ventet med å bruke kort til de er 18 år, tre ganger så store sjanser for å ende opp med mislighold og betalingsanmerkninger enn de som begynte å bruke kort i 13–14 årsalderen.

Banksjef Heidi Elisabeth Strøm i SpareBank 1 SMN

Banksjef Heidi Elisabeth Strøm i SpareBank 1 SMN

Foto: SpareBank 1

Hvis dette stemmer er det mange barn som har en god økonomisk fremtid foran seg. Banksjef Heidi Elisabeth Strøm sier de merker enorm interesse for det nye kortet

– Det sprer seg som ild i tørt gress, det kommer nye bestillinger hver dag. Og ingen har klaget og sagt de er misfornøyde med kortet, sier Strøm til NRK.no.

Mangel på kontanter

Grunnen til at banken innførte barnekortet, var at mange foreldre ga tilbakemeldinger om at det var utfordrende å ha kontanter tilgjengelig til barna.

– Kortet skulle demme opp for kontantbehovet, sier Strøm til NRK.no.

Tall fra Finansnæringens Fellesorganisajson bekrefter at bruk av bankkort blir stadig mer vanlig. Derfor er det ikke rart om det er mange som ikke har kontanter tilgjengelig.

Banksjefen sier likevel at det er en fordel for barn å bli vant med å bruke sedler og mynter.

– Så klart er det lettere å forstå og lære seg penger når barna kan se og kjenne på pengene, se forskjell på stor/liten og rød/gul lapp, sier Strøm, og legger til:

– Men nå er det slik at mange ikke har disse pengene, fordi det blir færre og færre kontanter. Barna som vokser opp nå vokser i en helt annen tid, med færre kontanter, sier Strøm.

– Kan være betenkelig

Det er ikke alle som er utelukkende positive til bankkort rettet mot barn under 13 år.

Siviløkonom Agnes Bergo er daglig leder i det økonomiske rådgivningsselskapet Pengedoktoren. Hun er redd for at barna kan bli for godt vant med at penger alltid er tilgjengelig, når de har et kort de kan bruke hele tiden.

Agnes Bergo, daglig leder i Pengedoktoren

Siviløkonom Agnes Bergo er daglig leder i rådgivningstjenesten Pengedoktoren

Foto: NRK

– Det kan være betenkelig hvis noen barn vender seg til at det alltid er penger tilgjengelig. For slik er det ikke. Og det er i hvert fall ikke god barneoppdragelse, sier Bergo til NRK.no.

Hun tror slike kort kan gi barna for frie tøyler over sin egen økonomi.

– Penger er en knapphetsressurs. Jo før en vender seg til det, jo bedre er det. Det er sunt å lære at en ikke kan få alt en har lyst på, sier Bergo.

Hun sier også at usikre og sårbare barn kan la seg presse til å bruke penger, fordi de «alltid» har penger på kortet.

– Alle verktøy man har kan misbrukes, slik er det også med penger. Tenk deg en 12–14 år gammel usikker jente, som ikke har så gode venner. Kanskje vennene presser henne for penger, fordi de er tilgjengelig på kortet, sier Bergo.

Økonomen sier likevel et slikt kort kan ha sine fordeler.

– Samtidig kan det være greit for et modent barn at foreldrene delegerer et visst ansvar for egen forbruk, at en får lov til å styre pengene sine selv. Man må vurdere det ut fra situasjon og person, sier Bergo.

DNB har et liknende tilbud

SpareBank 1 SMN er ikke alene om å satse på unge bankkunder.

Thomas Midteide, informasjonsdirektør i DnB

Thomas Midteide, informasjonsdirektør i DnB

Foto: DnB

– Vi tilbyr også bankkort til unge. Vanligvis er barna 13 år når de får bankkort, men for mange familier er det OK å få kort tidligere for å håndtere lommepenger på en trygg måte. I slike tilfeller får også barn under 13 år kort hos oss, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB.

Kortet har mange av de samme begrensningene som lommepengekortet fra SpareBank 1 SMN. Den store forskjellen er beløpsgrensen, der DNB tillater bruk for inntil 2.500 kroner per fjerde dag.

– Det er mange som vil ha kortet. Mange ser det som tryggere enn å gi barna 500 kroner i kontanter. Hvis man mister kortet, er jo pengene der fortsatt, men hvis man mister kontanter forsvinner jo pengene, sier Midteide til NRK.no.

Nordea: – Ingen planer om barnekort

Jørgen Lønnquist Nordea

Jørgen Lønnquist, kommunikasjonsrådgiver i Nordea

Foto: Nordea Bank

Nordea har valgt å ikke gi barn under 13 muligheten til å få bankkort.

– Nordea tilbyr ikke bankkort til barn under 13 år. Vi har per i dag ingen konkrete planer om å lansere ett slikt kort, sier kommunikasjonsrådgiver Jørgen Lønnquist i Nordea.

Han sier riktignok at et slikt kort blir stadig mer relevant, og ser ikke bort fra at banken kommer til å innføre noe liknende i fremtiden.

– Med færre bankkontorer og mindre bruk av kontanter i samfunnet generelt, er bankkort til barn under 13 år en problemstilling vi ser på, sier Lønnquist til NRK.no.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)