Bamse kan bli dødsfelle

Puter, tepper og bamser kan bli til en dødsfelle for spedbarn.

Bamse
Foto: ScanStockPhoto

Ikke fyll babysengen med kosetepper, sauseskinn,  puter eller bamser.

For ifølge det amerikanske Consumer Product Safety Commission  skyldes omtrent en fjerdedel av alle krybbedødsfall i USA at barnet har blitt kvalt av puter, tepper eller lignende i sengen.

Havner babyen på magen under søvnen, kan det lille nurket bli liggende med ansiktet ned i myke tekstiler  - og bli kvalt.

Derfor anbefaler Pasienthåndboka  at spedbarn ikke skal ha puter, myke bamser, pyntetepper eller saueskinn i barnesengen.

- Ikke gammel madrass

Spedbarn bør alltid plasseres på ryggen når de skal sove, skriver Landsforeningen uventet barnedød på sine nettsider.

Foreningen hevder også at det optimale sovestedet for spedbarn er i egen seng på foreldrenes soverom. Og det bør ikke være for varmt i rommet - 15 grader C en fin soveromstemperatur.

Bamse

Pass på at barnesengen er i god stand, og ikke overfyll den med myke tekstiler.

Foto: Scanpix / SCANPIX

I tillegg bør madrassen være ren og relativt hard. En gammel madrass kan være full av gamle bakterier, som kan være uheldig for babyen. 

Studier fra Skottland viser nemlig at krybbedød-risikoen er tredoblet dersom barnet bruker en brukt madrass.

Kommer madrassen fra en annen familie, skal visstnok risikoen øke til det åttedobbelte.

Dårlig seng

Ifølge Consumer Product Safety Commission skyldes også mange av tilfellene av krybbedød at babyen har satt seg fast mellom deler av sengen, eller at sengen var i dårlig forfatning.

Derfor er det viktig at du jevnlig skrur til babysengen for å holde sidene faste, samtidig som at madrassen er godt tilpasset sengen.

Det skal aldri være en større sprekke enn 2-3 cm mellom madrassen og sengen.

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)