NRK Meny
Normal

En hage med historisk sus

Hagen i Sandefjord skjuler en spennende historie med røtter helt til Kina. Grønn glede har drevet med «utgravninger.»

Bambus og storkenebb

TRIVES: Bambusen til venstre i bildet er selvsådd. Det finnes mange av dem i årets Grønn glede-hage.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Først fant vi en haug med korte bambuspinner i utkanten av hagen. Noen av dem hadde tydelige rester av rotfester.

Utgravingen avslører intet mindre enn en sensasjon! Her har det altså dødd bambus en en gang.

Det forklarer hvorfor det står bitte små busker av bambus både her og der i den delen av hagen. Dette er nemlig bambus som har sådd seg selv med frø i hagen. Det er uvanlig. Det betyr at vi har fått en sort som trives i Norge og som klarer seg selv i norsk klima.

Historien bak er kanskje enda mer spektakulær. I 1880-årene tok man stiklinger av en bambus i Kina. Disse ble sendt til Europa og spredd til mange land og hager. Det ble stadig tatt nye stiklinger. Siden alle kom fra samme plante, ble de genetisk like gamle alle sammen.

Så er det slik at mange bambusarter blomstrer først når de har blitt 100 år. Har du en bambus som blomstrer betyr det ikke at planten din er 100 år gammel, men at morplanten er det. Bambusen får altså alderen sin etter morplanten den kommer fra.

Når bambusen har blomstret dør planten. Dette har altså mest sannsynlig skjedd i hagen i Sandefjord, en eller gang etter 1980. Bambusen har klart å frøså seg i hagen, helt alene. En hagehistorie med et sus av den store verden!

Bambus

KJEMPE: Enkelte bambusarter kan bli opptil 40 meter høye.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.