Hopp til innhold

Bak fasaden: Fabrikkene i Kina

Millioner av unge kinesiske jenter jobber dag og natt for å lage våre mobiltelefoner – mange av dem under uverdige forhold.

Samlebåndsarbeider i Kina.

En rask sjekk i speilet - og så på jobb igjen.

Foto: Eirik Kleiven, NRK

- Hver dag går man på jobb og føler et stort press. Noen ganger har vi ikke en fridag på en hel måned. I løpet av dagen har vi ikke tid til å gå på do engang. Det er til og med vanskelig å drikke litt vann.

Det sier de unge jentene på Flextronics Xixiang som har valgt å stå fram og fortelle til Forbrukerinspektørene om arbeidsforholdene ved samlebåndene som lager mobildeler.

Deres historier handler om lange arbeidsdager i strid med kinesisk lov, lave lønninger, hardt arbeidspress og kummerlige boforhold.

Andre episode av dokumentarserien "Connecting People" om mobilens livssyklus handler om der mobiltelefonene blir til: Ved samlebåndene hos underleverandører til de store mobilselskapene.

Arbeiderne på Flextronics Xixiang er blant millioner av unge jenter fra den kinesiske landsbygda som drar til fabrikkene i storbyene for å tjene til livets opphold og forsørge familien hjemme på landsbygda.

I et Kina hvor organisasjonsretten er fraværende, er de unge jentene et lett bytte for lange arbeidsdager og lave lønninger.

- Fabrikksjefene vil ha unge kinesiske jenter som er kjent for å være passive og lydige. Disse unge jentene bare jobber og jobber i tolv timer eller enda mer hver dag for å tilfredsstille produksjonskvoten, sier Jenny Chan i organisasjonen SACOM i Hong Kong, som i en årrekke har undersøkt arbeidsforholdene ved elektronikkfabrikker i Kina.

- Som fugler i bur

I FBIs dokumentar forteller arbeiderne fra to fabrikker om en rekke forhold som gjør at de føler seg som "fugler i bur".

Den ene fabrikken er Flextronics Xixiang, som produserer mobilladere for Nokia, Samsung, Motorola og LG. Statens Pensjonsfond (Oljefondet) har aksjeverdier for 67 millioner kroner i morselskapet Flextronics.

Den andre fabrikken er BYD Baolong, som produserer mobilbatterier for Nokia, Sony Ericsson, Samsung, Motorola og LG. Oljefondet har aksjeverdier for 135 millioner kroner i morselskapet BYD.

Arbeidernes kritikk mot de to fabrikkene er følgende:

Flextronics Xixiang:

 • Lange arbeidsdager og mye overtid. 12 timers arbeidsdager opptil en måned i strekk. Arbeiderne viser fram lønnsslipper som dokumenterer at de har jobbet opp mot 344 timer i måneden. Ifølge kinesisk lov er øvre grense 220 timer i måneden.
 • Hardt arbeidspress og vanskelige arbeidsforhold. Fra høsten 2008 måtte jentene ved samlebåndet begynne å stå i stedet for å sitte mens de jobber. Jentene klager over vonde bein, trøtthet, svimmelhet, varme etc. etter 12 timers arbeidsdager.
 • Grunnlønnen ligger på minstelønn-nivået etter kinesisk lov. Dette er så lavt at de fleste føler de må jobbe overtid for å klare seg/kunne sende penger hjem til deres familier i provinsen.
 • Arbeiderne har kun én matpause når de har 12 timers arbeidsdag. Offisielt er den på en time, men under høysesongen har de ofte ikke "tid" til mer enn en halv time pause. De får ikke lov til å ta med inn mat ved samlebåndene, og klager på at de blir sultne og "bare tenker på mat".
 • Arbeiderne opplever ofte å bli kjeftet på, spesielt hvis de ikke oppfyller produksjonskvoten. Forteller om at de blir fortvilet og begynner å gråte. Arbeiderne forteller også om at de får bøter (trekk i lønn) hvis de f.eks er fem minutter for seine på jobb.
 • Arbeiderne får heller ikke lov å snakke med hverandre ved samlebåndet. Må snike seg til det når ikke arbeidslederen er til stede.
 • Arbeiderne har minimalt med forhold til fagforeninger. Forteller om streik ved fabrikken for noen år siden.
 • Arbeiderne bor i internater på fabrikkområdet, opptil 12 jenter på ett rom. Klager over at det er trangt (de har ifølge fabrikkledelsen 3,2 kvadratmeter hver på rommet), at det mangler varmt vann, at de må vaske seg og gjøre ting i kø, at de ikke får ta med seg besøk på rommene, etc.

BYD Baolong:

 • Arbeidere klager over lave lønninger under kinesisk minstelønn, så lavt som 680 yuan i måneden (minstelønn er 900 yuan). Samtidig klager arbeiderne på at lønningssystemet er så komplisert at de ikke helt forstår hvordan lønna blir utregnet.
 • Arbeiderne klager over at de hver morgen må delta på et halv times langt orienteringsmøte som de ikke får lønn for.
 • Arbeiderne klager over at de i høysesongen må jobbe overtid mer enn tre timer, som er den lovpålagte øvre grensa. En arbeider forteller at han ofte har jobbet fra kl. 7.30 om morgenen til kl. 22 på kvelden.
 • Arbeiderne klager på diskriminering mellom gutter og jenter. 10. februar i år ble nye arbeidere rekruttert. Jentene betaler 50 yuan for helsesjekk, guttene 100 yuan. Kreves mindre utdanning av jenter for samme jobb som av gutter. Arbeiderne sier forskjellbehandlingen skjer fordi fabrikken ønsker unge, lydige jenter til samlebåndene.
 • En arbeider forteller at han jobber med å dyppe batteriene i kjemikalier, og at hanskene han bruker ofte revner og fører til at kjemikaliene lager sår på hendene. Før den økonomiske krisen fikk de to par hansker hver dag, under FBIs besøk fikk han kun ett par annenhver dag, hvilket fører til økt helserisiko.
 • Arbeiderne forteller at BYD benytter seg av et bøtesystem. Forteller om bøter på over 200 yuan, alt ettersom hvilket reglement man har brutt på fabrikken.
 • Arbeiderne bor på internater innenfor fabrikkområdet, 12 på hvert rom.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)