B-vitamin bremser demens

Store doser B-vitamin kan bremse hjernesvinn hos eldre som er på vei til å utvikle Alzheimer eller annen demens, viser britisk forskning.

Eldre kvinne med vannglass

Kan store mengder B-vitamin gi eldre i risikosonen flere gode år? Det håper forskerne fra Oxford.

Foto: JEAN MICHEL MAZET / Colourbox.com

I to år har forskere fra Oxford University gjort forsøk med B-vitaminer på eldre med mildt svekket hukommelse og evne til kognitiv tenkning.

Slike symptomer er en betydelig risikofaktor for å utvikle Alzheimer eller andre former for demens.

Resultatene av forsøkene viser at hjernesvinn kan reduseres med det halve ved inntak av daglige doser B-vitamin, noe forskerne antar også vil forsinke utviklingen av demens, melder Reuters .

- Dramatiske funn

Forskerne selv betegner resultatene som tydeligere enn forventet.

- Dette er et veldig dramatisk og slående resultat, og mye mer enn vi kunne forutsi, sier David Smith ved Oxfords farmakologiske institutt til Reuters.

- Det er vårt håp at denne enkle og trygge behandlingen vil forsinke utviklingen av Alzheimer hos mange som lider av milde hukommelsesproblemer, fortsetter han.

50 prosent blir demente

Mild kognitiv svekkelse rammer rundt 16 prosent av befolkningen over 70 år verden over. Symptomer er lette problemer med hukommelse, språk eller andre mentale funksjoner.

Av gruppen med slike symptomer, utvikler halvparten Alzheimer eller andre demenssykdommer i løpet av fem år.

26 millioner mennesker har diagnosen Alzheimer, og sykdommen kan ikke kureres.

Slik virker vitaminet trolig

B-vitaminer er med på å kontrollere nivået av aminosyren homocystein i blodet. Et høyt nivå av denne aminosyren er koblet til Alzheimer.

Forskerne presiserer at vitaminet i studien ble gitt i ekstremt høye doser, ikke som vanlig tilskudd.

Pillene som pasientene fikk, inneholdt rundt 300 ganger mer B12, 4 ganger mer folat og 15 ganger mer B6 enn anbefalt daglig inntak.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.