Hopp til innhold

B-vitamin beskytter mot Alzheimers

Forskere mener at vitaminet B12 kan beskytte eldre mennesker mot Alzheimers sykdom. Men da må de ikke lage maten i mikrobølgeovn.

Demens, alzheimers

Alzheimers, Illustrasjonsbilde.

Foto: DAVID BECUS / PHOTOPQR/LA DEPECHE DU MIDI

En vitenskapelig studie av årsakene til Alzheimers sykdom, viser at maten vår kan ha større betydning enn ekspertene hittil har trodd.

Forskerne har fulgt helsetilstanden hos 271 eldre bosatt øst i Finland. Alle var i utgangspunktet symptomfrie, og forskerne undersøkte helsesituasjonen deres i åtte år fram til 2006.

Studien viser at vitaminet B12 kan redusere risikoen for å bli rammet av Alzheimers. Det er holotranskobalamin, den aktive delen av vitaminet, som gir positiv effekt. Det er allerede kjent at evnen til å ta opp vitaminet svekkes med økende alder.

Det svenske Karolinska institutet står bak undersøkelsen i samarbeid med Universitetet i Øst-Finland. Studien er den mest omfattende som hittil er gjennomført.

Kraftig reduksjon

Den svensk-finske forskergruppa tror at mange eldre er i risikosonen for mangel på B12, i tillegg til de nesten 10 prosent eldre som allerede har manglende inntak av dette vitaminet.

- Undersøkelsen viser at selv en liten økning av B12 gir en kraftig redusert risiko for Alzheimers sykdom, sier dosent Miia Kivipelto ved Karolinska institutet til Svenska Dagbladet .

Hun konkluderer med at mer forskning bør settes i gang for å få resultatene bekreftet, slik at man eventuelt kan utarbeide råd for hvordan B12 kan brukes forebyggende.

Tormod Fladby

- Inntak av B-vitamin er absolutt noe vi bør ha fokus på særlig i den eldre del av befolkningen, og kanskje også i innvandrergrupper, mener professor Tormod Fladby

Foto: Christin Thoresen, Ahus

LES OGSÅ:

- Våre resultater styrker antakelsen om at sunne kostvaner kan forebygge sykdommen. B12 er sikkert ikke hele forklaringen, men en viktig del av puslespillet, sier hun.

Norsk professor: Ingen tvil om at B12 er bra

Ved Nevroklinikken ved Akershus universitetssykehus er de ikke overrasket over funnene.

- Vi er klar over at B-vitamin kan være bra mot demensutvikling. Hvis vi ser på nivåer av folsyre, som også er et B-vitamin, er nivået knyttet til kognitive prestasjoner hos eldre, sier professor i nevrologi, Tormod Fladby, til NRK.no.

Men professoren påpeker at norske pasienter med hukommelsesproblemer, ofte har skyhøye nivåer av B-vitamin - fordi de allerede har fått supplement.

- Er du i tvil om du får i deg nok B-vitamin, bør du uansett måle nivået ditt. Inntak av B-vitamin er absolutt noe vi bør ha fokus på særlig i den eldre del av befolkningen, og kanskje også i innvandrergrupper, mener professor Fladby.

- Når bør man starte å ta B-vitamin?

- Har du et godt sammensatt kosthold, vil du normalt ikke trenge ekstra B-vitamin i 40-årene. Men senere kan du trenge supplement, sier nevrologen.
.

Mat i mikro

Mikrobølgeovn

Mikrobølgeovn kan ødelegge det verdifulle vitaminet B12 i maten.

Foto: colourbox.com

Svenska Dagbladet skriver også at matlaging i mikrobølgeovn kan være et problem for inntaket av B12 fra kosten.

Forskere i Japan har påvist at mer enn en tredel av dette vitaminet forsvinner når maten varmes opp i mikro’en.

En forsker ved det spanske vitenskapsrådets senter i Murcia sier til avisa at B12 får spesielt brutal behandling hvis maten varmes lenge med mikrobølger på høy effekt og med vann tilsatt.

- Dampkoking er mest skånsomt for vitaminene, mens oppvarming i mikrobølgeovn er minst gunstig. Det er helt klart en god idé å ikke bruke mikroen, mener den spanske eksperten.

Den norske nevrologen er enig i at man må være oppmerksom på næringsverdien, når maten til eldre varmes i mikrobølgeovn.

- Dette er et viktige poeng, særlig siden eldre med hjemmehjelp ofte får maten varmet opp nettopp med mikro, sier Tormod Fladby til NRK.no.

Alzheimers: Ti faresignaler

Alzheimers: Ti faresignaler

  1. Tap av minnet:
    Nylig innlært informasjon går fort i glemmeboka.
  2. Problemer med å utføre dagligdagse gjøremål:
    Å tilberede et måltid, bruke en støvsuger eller delta i en livslang hobby.
  3. Språkproblemer:
    Finner ikke ordene; tannbørsten blir "den tingen til munnen"
  4. Desorientering:
    Tid og sted blir vanskelig. Man går seg vill i egen gate eller glemmer hvor man er og hvordan man kom dit.
  5. Dårligere dømmekraft:
    Kler på seg uten hensyn til været eller klarer ikke å håndtere penger.
  6. Vansker med abstrakt tenkning
  7. Roter bort ting:
    Strykejernet i fryseren eller armbåndsuret i sukkerskålen.
  8. Humør eller oppførsel endrer seg:
    Raske humørsvingninger uten grunn.
  9. Personlighetsforandringer:
    Store forandringer, man kan bli forvirret, mistenksom, redd eller avhengig av et annet familiemedlem.
  10. Tap av initiativ:
    Passivitet, timevis med tv-titting eller unormalt mye søvn.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)