Hopp til innhold

Hendene dine avslører risiko for kneskade

Menn har ofte kortere pekefinger enn ringfinger - og disse «mannlige» hendene kan signalisere fare for kneskade, ifølge en ny studie.

hånd

Typisk «mannlig» hånd, med lenger ringfinger enn pekefinger.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

ida haugen

Lege og stipendiat ved Diakonhjemmet sykehus i Oslo, Ida K. Haugen.

Foto: Privat

Stor avstand mellom pekefinger og ringfinger gir økt risiko for kneskade. Det viser en studie av mer enn 1000 personer.

Studien er gjennomført ved Diakonhjemmet i Oslo, med lege og stipendiat Ida K. Haugen i spissen, og publisert i legetidsskriftet Arthritis & Rheumatism.

Les også: Menn er morsomme på grunn av testosteron

– Større eksponering for testosteron

– Vanligvis har menn kortere pekefinger enn ringfinger, mens hos kvinner er lengden på disse to fingrene mer like, sier Haugen til NRK.no.

– En forskjell i størrelsen på disse fingrene, uansett om det er hos en mann eller en kvinne, er forbundet med større eksponering for testosteron i mors liv.

Personene som deltok i undersøkelsen var amerikanske og mellom 51 og 92 år. Legeteamet så på hendene i forbindelse med tidligere kneskader og symptomer på gikt.

De så også på røngtenbilder av deltakernes hender og føtter.

Les også: Fingerlengde måler suksess

78 prosent høyere risiko

I alt 28 prosent av mennene og 23 prosent av kvinnene oppgav at de tidligere hadde hatt omfattende kneskader, som hadde gjort at de ikke kunne gå på flere dager.

Det overraskende var at risikoen for kneskade var 78 prosent høyere hos den tredjedelen av mennene som hadde størst forskjell i størrelse mellom pekefinger og ringfinger.

– Det var derimot ingen link mellom fingerlengde og kneskade hos kvinner, og vi så heller ikke noen sammenheng mellom fingerlengde og gikt i kneet hos verken menn eller kvinner, sier Haugen til NRK.no.

Les også: Lange ringfingre løper fortest

– Høyere aggresjonsnivå

– Tidligere studier har koblet «mannlige» hender til høyere aggresjonsnivå og gode prestasjoner innen idrett. Og de har også tidligere vært koblet til andre helsetilstander, som for eksempel gikt, sier hun.

Ingen vet riktignok foreløpig helt hvordan disse tingene henger sammen, men én teori er dette med tidlig eksponering for testosteron; brusket mellom leddene er sensitive for testosteron, og det er en mulighet for at eksponering for hormonet gjør vevet mer sårbart for skade.

– Siden kortere pekefinger enn ringfinger også knyttes til aggresjon og sportslige prestasjoner, kan det rett og slett også være sånn at menn med større forskjell mellom de to også er mer troende til å havne i situasjoner der de kan komme til å skade seg, sier Ida K. Haugen til NRK.no.

Les også: Gikt kan skyldes virus

Ingen grunn til bekymring

Bør menn med lange ringfingre bekymre seg for knærne?

Svaret er «antakelig ikke», ifølge Haugen og teamet hennes.

– Risikoen for å få en kneskade eller gikt vil uansett i mye større grad avhenge av faktorer som alder, fysisk aktivitet og vekt, sier Ida K. Haugen og understreker:

– Sammenhengen mellom fingerlengde og kneskader må også undersøkes nærmere.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)