NRK Meny
Normal

Forskere lærer mobilen å avsløre jukseskritt

Nå blir det vanskeligere å jukse med treningsapper og skrittellere ved å legge ut på falske spaserturer fra sofakroken.

Treningsapper i Google Play app store

STORT UTBUD: For den som skal begynne å trene, er det et stort tilbud av treningsapper og skrittellere på markedet. De baserer seg på mobilens bevegelsessensor. Nå skal den bli vanskeligere å lure.

Foto: skjermdump

Skrittellere eller aktivitetsmålere finnes etterhvert i stort utvalg, fra svært enkle enheter som kun teller skritt til mer avanserte treningbånd, treningsklokker og avanserte smarttelefon-apper.

Moves treningsapp

Moves er en av flere treningsapper som bruker mobilens bevegelsesdetektor til å telle skritt.

Foto: skjermdump

Dingser som sporer hvor mange skritt du tar i løpet av en dag, kan være et middel til å komme i form ved å nå de anbefalte 8-10 000 daglige skritt. Og de kan være en metode å lure legen din, treneren din, kompisen eller forsikringsselskapet.

I USA tilbys forsikringskunder billigere helseforsikring dersom de oppnår et visst antall skritt eller annen aktivitet per dag. Da kan det jo bli fristende å jukse litt.

tennisracket CES

Moderne treningsapper kan gjøre langt mer enn å telle skritt, og lureri nytter lite.

Foto: Erlend Lånke Solbu

Men mange har oppdaget at det kan være ganske lett å lure skrittelleren til å rapportere flere skritt en du faktisk tar. Det skjer enten ved at du veiver med armene, dunker mot noe, eller kjører over brostein.

Noen dingser regner det som skritt hvis du finner den rette rytmen å riste mobilen i. Og det kan man jo gjøre fra godstolen foran TV-en.

Juksesikre skrittellere

Men nå kan det bli en slutt på det. Apper og dingser blir stadig mer avanserte og mindre lettlurte.

Sohrab Saeb på Northwestern University i Chicago i USA forteller at forskere der har laget et system som kan brukes til å skjelne mellom ekte skritt og jukseskrittt.

De fikk hjelp av 14 testpersoner som ble satt til å forsøke å lure skritteller-appen til en smarttelefon mens de satt på en stol.

Deretter hentet forskerne ut selve dataprogrammet til appen, og lærte det å gjenkjenne juksebevegelsene.

Avslører 8 av 10 jukseskritt

Etter opptil seks omganger med denne prosedyren, hadde appen lært hva som skiller ekte skritt og jukseskritt, og jukseforsøkene førte ikke lenger fram.

I starten klarte appen å avsløre 38 prosent av jukseforsøkene, mens den forbedrede utgaven avslørte 84 prosent av bedrageriet.

Resultatet er publisert i det anerkjente forskningstidsskriftet PLOS One.

Forskerteamet hevder at metoden kan brukes på andre skritt- og treningsapper. Dermed kan det om kort tid bli slutt på forsøk på å bløffe seg til tittelen som vennegjengens ivrigste ganger.

Men Saeb kommenterer selv til universitetets hjemmeside at dersom man fester skrittelleren til en hund, vil den fortsatt bli rundlurt.

Les også: NRKbeta: Kom i form med appen og dingser

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.