Avslører hva du tenner på

Ny metode kan avdekke hva du ønsker deg i senga.

Homofili
Foto: colourbox.com / colourbox.com

Er du hetero- eller homoseksuell? Skal vi tro danske og tyske forskere, kan man ved hjelp av en hjernescanning avgjøre den saken ganske sikkert.

Sammen har de utviklet et dataprogram som tolker aktiviteten i hjernen når vi ser bilder av en penis eller en vagina, med andre ord hvilken preferanse vi har seksuelt.

- Dette viser at man kan avlese folks holdninger i hjernene deres, sier den danske overlegen Hartwig Siebner til Videnskab.dk .

- I bunn og grunn er det en slags tankelesning, fortsetter han.

Kun utprøvd på menn

Hjerne

'Tankelesningen' åpner mange dører, mener dansk overlege.

Foto: Colourbox

Metoden er utprøvd på 12 heteroseksuelle og 14 homoseksuelle menn, og svaret ble i 9 av 10 tilfeller korrekt.

Ifølge forskerne er dette et svært godt resultat.

Normalt bruker man såkalt fallometri til å avsløre seksuell tilbøyelighet. Denne metoden måler hvordan penis eller vagina blir påvirket, for eksempel når man får se erotiske bilder. Metoden er kritisiert for å være usikker.

Hjernescanningen ser ut til å virke minst like bra som fallometri. I tillegg er det en fordel at testen er enklere og mer behagelig å utføre.

Kan avsløre pedofile

Andre forskere har vist interesse for den nye teknologien, og håper at den kan brukes til å avsløre for eksempel tendens til spillegalskap, pedofile og terrorister.

- Man skal være forsiktig med å dra forhastede konklusjoner. Men umiddelbart ser det ut til at denne metoden gir mange og brede perspektiver, sier Hartwig Siebner.

Han mener metoden også åpner for mer presise diagnoser og medisinering av mange sykdommer.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)