Hopp til innhold

Avbryter kreftbehandlingen

Unge brystkreftpasienter risikerer livet for å bli mødre.

Baby (Illustrasjonsfoto)
Foto: Patrice LAPOIRIE / PHOTOPQR/NICE MATIN

Avbryter kreftbehandlingen

Stadig flere unge kvinner får sykdommen før de har rukket å få barn. Noen trosser legenes råd og avbryter kreftbehandlingen for å bli gravide

Kvinner som får brystkreft av den hormonfølsomme typen må gjennomgå langvarig behandling for å bli friske. Operasjon, stråling og cellegift er bare den første delen. Deretter anbefaler legene hele fem år med østrogenhemmende medikamenter.

Hindrer graviditet

Professor ved kreftsenteret på Ullevål universitetssykehus, Erik Wist

Erik Wist, overlege ved Ullevål universitetssykehus.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

- Det er fordi det øker sjansene til å bli varig frisk. Dette er veldig godt dokumentert, forklarer professor Erik Wist, leder i Norsk Bryst Cancer Forening.

Men den langvarige behandlingen med anti-østrogener har uheldige bivirkninger: Den fører til kunstig overgangsalder og hinder graviditet så lenge pillekuren varer.

Wist har møtt flere unge brystkreftpasienter som derfor tar sjansen og avbryter behandlingen med anti-østrogener for å bli gravide mens de ennå er unge nok.

- Ønsket om å få barn er stort. Hvis du får brystkreft når du er 33 år gammel, og skal ha fem år med tilleggsbehandling, så er du plutselig tett oppunder 40, og da virker disse fem årene veldig lange, forklarer Wist.

Inngår kompromisser

Nudist
Foto: Scanstockphoto.com

Overlegen er ikke i tvil om at det for gruppen som helhet er best å fullføre den fem år lange kuren. Han synes likevel legene bør inngå kompromisser med de kvinnene som sliter med å gjennomføre fem år.

- Jeg synes det er viktig at man ikke velger bort all tilleggsbehandling. Noen ønsker seg barn så sterkt at de sier nei til all tilleggsbehandling, og da blir det en diskusjon. Jeg mener at vi må være villig til å inngå kompromisser og diskutere om man kan ta hormonbehandling en del av tiden, i to, kanskje tre år, mener Wist.

Vanskelig valg

Leder i Foreningen for brystkreftopererte, Lise Høie kjenner til at flere av de yngre medlemmene avbryter kreftbehandlingen og i verste fall risikerer livet for å bli mødre.

Lise Høie, leder for Foreningen for brystkreftopererte

Lise Høie under Rosa sløyfe-aksjonen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Det innebærer selvsagt en risiko. Men på den annen side er det snakk om livskvalitet og det sterke ønsket om å få barn. Derfor er dette et veldig vanskelig valg å ta.

Vi er veldig forsiktige med å gi råd i en slik situasjon. Dette er noe kvinnene må tenke grundig igjennom sammen med partneren og legen sin, forklarer Høie.

Hun oppfordrer legene til å gi kvinnene som trosser deres råd ekstra god oppføling.

- Det er veldig viktig at legene respekterer det valget kvinnene tar, selv om det ikke er rådet legene absolutt anbefaler, sier Høie.

Kreftforeningens Rosa sløyfe-aksjon

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)