NRK Meny
Normal

Astmamedisin til barn stanset

Flere barn har havnet på sykehus i Sverige fordi de manglet medisin. - Vi gjør hva vi kan for å hindre dette i Norge, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Pulmicort og barn

Pulmicort i inhalasjonsspray-varianter kommer ikke tilbake på markedet.

Foto: AstraZeneca og Colourbox

Steinar Madsen

Steinar Madsen og Legemiddelverket gir apotekene lov til å levere ut andre medisiner i nødsfall.

Foto: Legemiddelverket

I Sverige har flere astmasyke barn kommet på sykehus som følge av at foreldrene ikke har fått tak i medisinen Pulmicort.

Produksjonen av to typer Pulmicort inhalasjonsspray har stanset helt opp, etter at det ble oppdaget kvalitetsfeil ved produktet i fjor høst.

- Vi er redde for at også norske barn skal få problemer som følge av dette, og har nå sendt ut melding til landets apotek om at de i nødsfall kan gi ut medisiner som foreldrene ikke har resept på, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket til NRK.no.

Kan ikke garantere kvaliteten

Ann-Leena Mikiver

Pulmicort av disse typene kommer ikke tilbake på markedet, opplyser Ann-Leena Mikiver i AstraZeneca.

Foto: AstraZeneca

Produsenten av Pulmicort, AstraZeneca, anbefaler alle som bruker Pulmicort inhalasjonsspray å gå over på andre merker.

- Det finnes alternativer både fra oss og andre produsenter, opplyser pressesjef Ann-Leena Mikiver i AstraZeneca til NRK.no.

Legemiddelfirmaet opplyser at produksjonen ikke vil komme igang igjen.

- Det er ikke den kjemiske substansen det er noe feil med, men prosessen med å få virkestoffet ut av sprayen og inn i kroppen, forteller Mikiver.

Hun understreker at de produktene som allerede er i salg, er kvalitetssikret og kan brukes som normalt.

- Kontakt fastlegen

Legemiddelverket ber alle som i dag bruker Pulmicort om å kontakte fastlegen sin for å vurdere andre alternativer.

- Pulmicort inhalasjonsspray er et steroid-preparat, og det finnes ingen andre produkter som er helt tilsvarende. Men det finnes gode alternativer, understreker Steinar Madsen.

Han håper ingen vil få helsemessige problemer som følge av produksjonsstansen.

- Ta kontakt med fastlegen i god tid før du går tom, og få en resept på et annet preparat, oppfordrer Madsen.

Produktene det er snakk om er Pulmicort inhalasjonsspray 100 mikrogram og 200 mikrogram. Sprayene er særlig viktige for barn i 1-2 års alder.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.