NRK Meny
Normal

Knallsunne bær til smoothien

Svartsurbær (Aronia menanocarpa) Har vært brukt som prydplante i Norge i mange år. I den senere tid har det vist seg at bærene er fulle av antioksidanter.

Våt svartsurbær
Foto: Marit Høyem

Under får du oppskriften på en deilig smoothie!

Opprinnelse

Aronia menanocarpa er en plante som vokser vilt i Nord-Amerika, hvor den opprinnelig ble brukt til medisin. Senere er planten importert til Russland og Øst-europa der den dyrkes kommersielt for bærenes skyld.

I Norge har planten lenge vært brukt som hekkplante, i skråninger, rabatter etc. Kommersiell produksjon er nå i gang også i Norge, og da særlig for å lage produkter til helsekostmarkedet.

Jordsmonn

Planten kan dyrkes i flere typer jord, men den trives best hvis det er litt surt. Jorda bør heller ikke være for tørr. Ellers er planten nøysom og rammes sjelden av sykdommer og skadedyr. Med andre ord en super plante til økologisk hagebruk.

På våren har planten flotte hvite blomsterklaser, og på høsten har den store klaser med svarte glinsende bær. Sent på høsten får bladene nydelige høstfarger.

Bedre enn blåbær

Man kan vel ikke påstå at bærene er bedre enn blåbær når det gjelder smak, men de inneholder nesten dobbelt så mye antioksidanter. Antioksidanter beskytter kroppen mot frie radikaler, som sies å være en medvirkende årsak til alvorlige sykdommer som f.eks. diabetes, kreft, øyesykdommer og hjertekarsykdommer.

Oppskrift på smoothie

Har du en saftpresse er det lettest å kjøre aroniabær, druer, eple og appelsin igjennom den. Etterpå blander du saften med moste jordbær og banan. Så er det bare å nyte!

  • 7 knuste jordbær
  • 1 most banan
  • Juice av 2 dl aroniabær
  • Juice av 6 druer
  • Juice av en halv appelsin
  • Juice av et halvt eple

Les mer i Planteguiden: Aronia (Svartsurbær)

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.