NRK Meny
Normal

Hadde lungesvulster store som golfballer

Lance Armstrong hostet vasken full av blod før han kom seg til legen.

Lance Armstrong og Thor Hushovd på vei ut bakveien fra Folketeatret.

Lance Armstrong måtte se seg slått av Thor Hushovd på Karl Johan i går. Her er de på vei ut fra Folketeateret i formiddag.

Foto: Magne Hansen / NRK

Tidenes beste syklist fikk kreftdiagnosen i 1996. Da hadde han oversett kroppens signaler i lengre tid. Testikkelkreften hadde spredt seg til både lungene og hjernen.

- Jeg var hoven og sensitiv nedentil, men turde ikke snakke om det. Det var for flaut, fortalte Lance Armstrong i Folketeateret i Oslo i dag.

- En dag begynte jeg å hoste opp blod, og først da tilkalte jeg lege. Dessverre hadde jeg skylt vasken før legen kom, så han så ikke hvor ille det var. Men neste dag ringte jeg ham og fortalte om de mer pinlige symptomene også. Da ble jeg sendt til videre undersøkelser med en gang, sa Armstrong.

Valgte å være åpen

Lance Armstrong

Lance Armstrong fortalte historien sin i Folketeateret i formiddag.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Etter kreftbehandlingen har han tatt utfordringen fra legene og valgt å snakke åpent om det han gikk gjennom.

Syv seire på rad i Tour de France, stiftelsen Lance Armstrong Foundation og 75 millioner gule armbånd med teksten Livestrong har gjort Lance Armstrong til kreftsakens mest kjente ansikt.

Armstrong er i Oslo i forbindelse med showrittet Oslo Grand Prix. 50.000 fans fikk med seg at Thor Hushovd slo Armstrong på Karl Johan onsdag kveld.

Dårlige odds

Sykdommen var kommet langt da Lance Armstrong fikk diagnosen. Fra han fikk se røntgenbildene av 12 svulster i lungene, gikk det bare et halvt døgn før han lå på operasjonsbordet for første gang.

- Dette var 1996. Det var før pasienter fant ut alt om sin egen diagnose på internett. Vi gikk til bokhandelen og ringte venner, det var en annen tid.

I flere måneder var Armstrong innlagt på sykehus. Mens han var syk mistet han også kontrakten med sykkellaget.

- Jeg visste ikke om jeg ville sitte på en sykkel igjen, og heller ikke om jeg ville leve, sier han.

Brukte kreftstrategien i comebacket

Som frisk og comeback-klar syklist viste det seg å bli vanskelig å finne et interessert lag. Til tross for iherdige forsøk, hadde ingen tro på at han ville komme tilbake.

- United States Postal Service var sistevalget, og selv ikke de hadde egentlig tro på meg. Men de tok sjansen, og vi brukte erfaringene mine fra kampen mot kreft til å bygge laget.

- Mens jeg var syk, fokuserte jeg på hver minste detalj. Det gjorde vi også i Postal Service. Jeg kom tilbake og begynte å vinne igjen.

I 1999 vant Lance Armstrong Tour de France for første gang.

Kreftfrisk, først og fremst

Gjennom sitt arbeid for kreftsaken har han inspirert mange andre store idrettspersonligheter til å gjøre det samme, blant annet vår egen Thor Hushovd.

Armstrong la sykkelkarrieren på hylla i 2005, men annonserte i fjor at han ville gjøre comeback. I årets Tour de France ble han nummer tre sammenlagt.

- Jeg ville tilbake på sykkelen og sette saken på dagsorden igjen, sier han.

- Da jeg tok utfordringen fra legene mine, var det den største beslutningen jeg har tatt. Jeg er en som har overlevd kreft, først og fremst.

Kreftsjekken for menn (Kreftforeningen)

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.