Årets svenske julegave sitter på hodet

Hodetelefoner selger som aldri før, og kan bli årets julegave i Sverige.

Beyerdynamic T 70 hodetelefoner

Svenskene tror hodetelefoner blir årets julegave, som et nytt symbol på en livsstil.

Hodetelefonen er slett ingen ny oppfinnelse, men nå bruker vi den på stadig nye måter.

Hodetelefoner fyller ikke bare en funksjon, men er også i ferd med å bli symbolet på en livsstil.

Slik begrunner den svenske handelsorganisasjonen HUI Research sin kåring av hodetelefon som årets julegave i Sverige. HUI måler trender og salgsutvikling i nabolandets detaljhandel året rundt.

Stadig flere blant både eldre og yngre kjøper trendy hodetelefoner tilpasset helt spesielle behov.

Og det er mange modeller å velge mellom, enten man vil høre på treningsapper, podcaster, lydbøker, kringkasting eller film- og musikktjenester via mobil, nettbrett eller datamaskin.

Lytter i stedet for å lese

Etter at smarttelefoner og nettbrett slo igjennom for alvor, blir det stadig mer vanlig å lytte til den økende informasjonsstrømmen i stedet for å lese den mens man er oppkoblet og på farten.

Dermed får hodetelefonen en enda viktigere rolle enn før, ifølge HUI Research.

Eller som organisasjonen selv skriver i årets begrunnelse: «Den tidligere uroen over å møte et fremmed menneskes blikk på t-banen er forbi. Alle kikker ned i telefonene sine, og reklamen i taket på vognen burde bli billigere for hvert år.»

Reise under juletreet

En reise eller opplevelse er den gaven flest nordmenn ønsker seg til jul, ifølge en spørreundersøkelse som ble presentert i forrige uke. I nabolandet ble opplevelser kåret som årets julegave i 2008.

I 25 år har den svenske handelsorganisasjonen kikket i krystallkula og kommet opp med en spådom om årets mest populære julegave.

Kriteriene er at produktet er helt nytt eller har fått en renessanse dette året, at mange kjøper det og at produktet representerer tiden vi lever i.

Listen over de svenske "vinnerne" sier mye om tidsånd og variasjon i markedstrendene:

1988: Bakemaskin
1989: Videokamera
1990: Wok
1991: CD-spiller
1992: Tv-spill
1993: En duft (parfyme)
1994: Mobiltelefon
1995: CD-plate
1996: Internettabonnement
1997: Elektronisk husdyr
1998: Dataspill
1999: En bok
2000: DVD-spiller
2001: Et verktøy
2002: Kokebok
2003: Topplue
2004: Flatskjerm-tv
2005: Pokerspill
2006: Lydbok
2007: GPS-mottaker
2008: En opplevelse
2009: Spikermatte
2010: Nettbrett
2011: Ferdigpakket hjemsendt mat
2012: Hodetelefon

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.