NRK Meny
Normal

Årets staude kåret

Blodstorkenebb er en fargesprakende solelsker. Den er valgt til Årets Staude av Norsk Gartnerforbund i 2007.

Blodstorkenebb

Blodstorkenebb er årets vinner.

Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Storkenebb finnes vilt i den norske natur, med denne i hagen får du garantert en vakker fargeklatt.

Staudegruppen i Norsk Gartnerforbund har valgt Blodstorkenebb (Geranium sanguineum ’Max Frei’) til årets staude i 2007.

Med sine karminrosa blomster og blanke grønne blader som danner tette lave tuer er ’Max Frei’ lette å få øye på.

På grunn av sin lange blomstringstid, mange bruksområder og gode hardførhet er Blodstorkenebb ’Max Frei’ valgt til årets staude i år.

Karminrosa blomster

 

Blodstorkenebb

Blodstorkenebb.

Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Blodstorkenebb trives i mange jordtyper, men krever god drenering. Den er glad i kalk og tåler både sjøsprøyt og tørke.

Blodstorkenebb har et stort bruksområde og kan brukes i rabatter, i en fjellhage, skråninger, murer, krukker og trau. Den krever lite vedlikehold.

Gode naboer

Blodstorkenebb er glad i naboplanter som lammeøre, timian, nellik, lave floks, lavendel, mure, fjørekoll, østersurt, steppesalvie, lav kattemynte, krypmalurt, veronika med flere.

Blodstorkenebb ’Max Frei ’er blitt oppkalt etter en planteskoleeier i Sveits. Det var planteskoleeierens sønn som oppdaget denne vakre staudene i en blomstereng ved alpene en gang på 1960- tallet. Etter flere år med foredling fant han ut at denne stauden passet ypperlig i bed og i krukker. For å hedre sin gamle far oppkalte han stauden like så godt etter han; altså ’Max Frei’.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.