Årets staude

Sitrontimian (Thymus x citriodorus ’Unni’) er valgt til årets staude i 2009. Med sine rødfiolette blomster og friske sitronduft er sitrontimian et godt valg til staudebedet.

Timian
Foto: OBP

Årets staude

Årets staude blir valgt ut av staudegruppen i Norsk Gartnerforbund. Formålet er å fokusere på gode staudesorter som fortjener å bli bedre kjent. Dette kan være nye og lovende sorter, eller gamle sorter som ikke har fått den oppmerksomheten de fortjener.

Både til pryd og nytte

Sitrontimian danner tette matter, og blomstrer med nydelige rødfiolette blomster i juni-juli. Planten har en kraftig og god sitronsmak, og er derfor meget anvendelig som krydderurt. Den er god til både fisk og kylling.

Finest i full sol

Sitrontimian krever godt drenert jord, og planten blir aller finest dersom den får en solrik vokseplass.Sitrontimian er godt egnet i skråninger, ved murkanter, og som kantplante. Den er også fin som bunndekker. I tillegg er dette en plante for urtehagen. Planten er kraftigvoksende, og danner tette matter. Den blir ca. 10 cm høy og kan plantes med 30 cm planteavstand.

Gode naboer

Gode naboplanter er alunrot, lave storkenebb, lave liljer og dagliljer, bergblom, krypmalurt, forglemmegeisøster, lave kattemynter, starr, mange krydderurter, høstblomstrende bergknapp og søyleblomst.

Opprinnelse

Timian har sin opprinnelse i Mellom-Europa og Vest-Asia, og det finnes cirka 350 arter. Opprinnelsen til sitrontimian er Sør-Frankrike. Thymus x citriodorus ’Unni’ er oppkalt etter Unni Dahl Grue. Hun har gitt stiklinger av denne planten til staudegruppa.

Les også: Årets staude 2008

VIDEO - Vårblomstrende stauder:

Video nsps_upload_2009_4_28_13_11_42_4124.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)