NRK Meny
Normal

Årets beste hodetelefoner

Et par gode hodetelefoner kan gi deg musikkopplevelser du ikke trodde var mulig, og det bare for noen hundrelapper. Her er de to mest anbefalte, som riktignok koster en del.

Beyerdynamic T 70 hodetelefoner

Fagbladet Lyd & Bilde kårer Beyerdynamic T 70 til fjorårets beste øreklokker.

Få produkter kan gi en så umiddelbart hørbar klangforbedring som et par gode hodetelefoner. Enten man skal bytte ut proppene som fulgte med mobiltelefonen, eller lytte på musikk i ro og mak hjemme.

Ikke behøver det å bli dyrt heller. Gode ørepropper får man til en femhundrelapp, gode hodetelefoner likeså.

Og er man kresen, er det fantastisk mye glede å hente i hodetelefoner til en tusenlapp eller to.

Ørepropper

Problemet er at de fleste øreproppene som man putter i ytterøret, ikke gir noen god isolasjon mot støy samtidig som de sitter dårlig og lyder slankt.

Da er propper av typen man putter i øregangen mye bedre. De demper støy mye bedre enn vanlige propper, og man hører mer musikk og mindre støy.

De finnes også med små ørebøyler, som man skal se etter hvis man skal bruke dem til trening.

Hodetelefoner

Når man skal velge vanlige hodetelefoner er det lurt å prøve dem på. Sjekk komforten. Klemmer de? Føles de tunge? Isolerer de godt?

Spør i butikken hvis du er usikker på om de passer til mobilen, eller anlegget hjemme. Øreklokker som ligger rundt, i stedet for på, øret, gir gjerne bedre komfort og isolasjon enn øreklokker som ligger på øret hele tiden.

Støydemping

Hodetelefoner med støydemping, eller noise cancelling, er kjekt å ha hvis man reiser mye. Men man betaler ekstra for elektronikken som gir deg aktiv støydemping, og mange dem av spiller ikke musikk om batteriet er tømt.

Trådløse

Trådløse hodetelefoner er først og fremst praktiske, men som med hodetelefoner med aktiv støydemping, betaler man ekstra for den trådløse tilkoblingen.

Et par gode hodetelefoner er på sitt beste når de er koblet til med en ledning. Da får man bedre lyd for pengene.

Ørepropper: Logitech Ultimate Ears TripleFi 10

Logitech Ultimate Ears TripleFi 10

Alle gode ting er treveis: Logitech Ultimate Ears TripleFi 10

Ultimate Ears TripleFi 10 har tre høyttalerelementer i hver propp, for krystallklar gullyd i hele frekvensområdet.

TripleFi 10 er Ultimate Ears sin nye toppmodell blant universelt tilpassete ørepropper (dyrere, spesialtilpassete propper finnes).

Hele tre høyttalerelementer gir lyd til hvert øre, med et passivt delefilter som retter bass, mellomtone og diskant til hvert sitt element. Dette gir en stor lydmessig fordel, ikke minst når vi snakker høy dynamikk og lav forvrengning.

Ulempen er at soklene til proppene blir store for å få plass til delefilteret og elementene. I tilfellet TripleFi 10 stikker sokkelen cirka to cm ut, hvilket er løst med en bøyle som foldes rundt øret for å holde proppene på plass. Derfor er det ikke noe problem til daglig bruk.

De koster sitt, men til gjengjeld har Ultimate Ears TripleFi 10 få sidestykker blant ørepropper. Spesielt dynamikken utmerker seg. Hvert trommeslag smeller hardt, for så å dø ut like fort som det kom.

Det er mye luft rundt instrumentene, og sjeldent hører vi så klare sangstemmer. Bassresponsen er heftig uten å bli for feit, og det er i det hele tatt særdeles lite å utsette på TripleFi 10.

Selv de beste hodetelefonene gjør ikke proppene til skamme, for dette er lyd i særklasse. Enda litt mer luft i toppen av overtonene, og proppene kunne konkurrert med langt dyrere saker.

Det blir flisespikkeri, og er du ute etter propper som virkelig tåler juling og som gjengir musikken med samme glimrende lydkarakter ved alle lydnivåer, kan du stoppe letingen her.

Øreklokker: Beyerdynamic T 70

Beyerdynamic T 70

Beyerdynamic T 70

Blant de to hodetelefonene som imponerte Lyd & Bilde mest i 2011, var det T 70 som knepent stakk av med seieren. Her er grunnen:

High-end hodetelefonene til Beyerdynamic bruker kraftig magnetteknologi som har en styrke opp til 1 Tesla. Det gjør dem kraftfulle og særs dynamiske. T 70 nedstammer fra toppmodellen Tesla 1, men står ikke mye tilbake for den, selv om prisen er det halve.

Bærekomforten er fremragende, særlig om man tar vekten på 330 gram i betraktning. De lukkede øreklokkene demper støy svært godt for et par hodetelefoner uten støydemping, og så er det fint lite å trekke for på lydkvaliteten.

Mellomtonen gjengir vokaler silkemykt og med troverdig klangkarakter. Litegrann bitt kan det være på s-lyder på vokaler som kan lyde som sch-lyder, men alt fra klavermusikk og strykere til akustiske gitarer og kontrabasser gjengis med ypperlig presisjon. Og uten fargninger av noen betydning.

Beyerdynamic T 70 er som toppmodellen Tesla 1 svært komfortabel å ha på hodet. Slektskapet strekker seg heldigvis også til lydkvaliteten, som kanskje er det beste vi har vært borti under 5.000 kroner.

Balansen, gjennomsiktigheten, den lynraske dynamikken og knapt noen betoninger overhodet, gjør dette til vårt klare førstevalg blant lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.

T 70 utfordrer også åpne hodetelefoner på deres eget domene, men bonusen er at her får man god støydemping på kjøpet. Det finnes en utgave kalt T 70p for de som vil ha samme lydkvalitet på bærbare spillere.


TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.