Hopp til innhold

Årets beste dingser

Verdens 64 beste elektroniske produkter er kåret. Her er noen av de mest interessante.

TV-butikk
Foto: Lionel Vadam, Illustrasjonsfoto: Colourbox / PHOTOPQR/L'ALSACE

En hedersbevisning fra EISA er ettertraktet for produsentene av elektronikk, som gjerne utnytter prisen for hva den er verdt i markedsføringen. I 27 år har den uavhengige europeiske bilde- og lydorganisasjonen EISA (European Imaging & Sound Association) delt ut sine prestisjefylte utmerkelser til nye produkter.

Årets kategorier er lyd, hjemmekino, foto, video, mobilt utstyr og bilmedia. Samt en separat kåring av de mest miljøvennlige produktene.

Journalister fra 50 spesialmagasiner i 19 land utgjør årets jury, med bladene Fotografi og Hjemmekino som norske representanter.

Juryen peker ut nye produkter som den mener gir aller mest for pengene, med avansert teknologi og populære valgmuligheter samt design og ergonomi som det viktigste. Uten at det nødvendigvis betyr at de nærmeste konkurrentene er så mye dårligere.

Dette er et utvalg av årets prisvinnende duppeditter for sesongen 2009 - 2010, med utdrag fra juryenes begrunnelser:

Årets stereo: Marantz SA8003

Moderne lydavspillere skal beherske mange utfordringer, og denne lever opp til samtlige. Den håndterer MP3, AAC og WMA-filer via en avansert USB-port som også kan styre en Ipod direkte. Og den gjengir CDer og stereoinformasjon på det avanserte SACD-formatet. En av de beste avspillerne i sin klasse.

Årets kompaktstereo: Yamaha MCS-1330

Yamaha MCS-1330

Dette superslanke systemet består av en CD-spiller, en FM-mottaker og et sett kompakte, velspillende høyttalere. Til tross for beskjedne mål gir disse enhetene en forbløffende god lyd på linje med mange større hifi-komponenter. Takler også MP3- og WMA-filer fra CD-R plater og USB-pinner. En stor fordel at den også har Ipod-dock med mulighet for full fjernbetjening. Mange vil også sette pris på pickup-inngangen og 30 faste FM-stasjoner.

Årets hodetelefoner: Sennheiser HD 800

En ny toppmodell fra en av verdens mest berømte produsenter av hodetelefoner. Utfordringen har bestått i å skape en stor membran til kraftfull gjengivelse av bass, men samtidig unngå uønsket etterklang som kan gi forvrengning. Lyden er imponerende ren selv ved meget høyt lydtrykk. Resonansdempende materialer bidrar til den klare gjengivelsen. Ingen lett hodetelefon, men likevel ytterst komfortabel å bære. Og lyden overdriver ikke, den er rett og slett tro mot originalen ved enhver frekvens fra den dypeste bass til den høyeste diskant.

Årets forsterker: Harman Kardon HK 990

Ikke bare en ny forsterker fra Harman Kardon, men en videreutvikling av alle fabrikantens tidligere integrerte forsterkere. En tungvekter med blant annet innebygd digital signalbehandling til frekvens- og romkorreksjon. Denne forsterkeren kan i praksis levere over 200 W i 8 ohm og opp til 1,5 kW under dynamiske betingelser. Lyden er tilsvarende kraftfull, overbevisende og usedvanlig detaljert. Gir et dypt og bredt perspektiv fylt med troverdige musikkinstrumenter. Kort sagt et virkelig godt kjøp for hifi-entusiaster som verdsetter en klar og detaljert gjengivelse av alle typer opptak.

Årets høyttaler: B&W CM9

Er utstyrt med B&Ws anerkjente FST mellomtone i et system med fire enheter. Denne enhetens vevde kevlar-membran er fastspent langs kanten og hviler på en ring av skummet kunststoff, en konstruksjon som bl.a. demper uønsket vibrasjon. En følsom høyttaler, men tungdrevet og derfor ikke noe for svake forsterkere! Med en passende partner kan CM9 levere stor og uttrykksfull lyd med en meget realistisk opplevelse av musikalsk dynamikk. En av B&Ws mest overbevisende høyttalere til nå, og med en prislapp som er enda en god grunn til en utmerkelse fra EISA.

Årets hjemmekino: LG HB954PB

LG HB954PB

Et brukervennlig og elegant 5.1-kanals hjemmekino-system basert på en blu-ray spiller med innebygde forsterkere. Med i pakken er også fire høyttalere i en attraktiv champagne/sølvblå finish, en senterhøyttaler og en passiv subwoofer. Systemet gir en avbalansert og detaljert klang. Enkel og grei installasjon. Anlegget har bl.a. HDMI inn/utgang, full HD 1080p oppskalering fra DVD samt en integrert docking-stasjon til avspilling og oppladning av Ipod.


Årets mediesenter: Dvico Tvix HD M-7000

En enkel og behagelig løsning til gjengivelse av et komplett mediebibliotek – MP3, AVI, MKV, FLAC og mange andre filformater, bl.a. hjemmevideo fra digitalt kamera. Dvico’s oppdateringer gjør avspilleren framtidsrettet. Kan leveres med eller uten innebygget harddisk, men kan også greit tilknyttes enhver NAS (Network Attached Storage)-enhet. Eldre fjernsynsapparater kan tilknyttes via en komposit-video utgang.

Årets blu-ray spiller: Pioneer BDP-LX91

Gir fabelaktig bilde- og lydkvalitet, som både er levende og enormt detaljert. Selv de hviteste flatene ser helt rene ut, uten antydning til begrenset dynamikk. Overveldende multikanal-lyd som gjengir de mest tettpakkede perspektiver i alle nyanser. Pioneer har all grunn til være stolt av denne!

Årets blu-ray spiller (beste kjøp): LG BD390

En økonomisk blu-rayspiller som oppfyller de fleste behov, til en særdeles attraktiv pris. Blant de unike fordelene er trådløs netverkstilkobling og komplett kompatibilitet med standardtilslutninger som USB, HDMI 1080p og komponent/komposit-video. Kan kobles til Internett med ethernetkabel eller kjøre trådløst via en wi-fi router.

Årets kamera: Olympus PEN E-P1

Olympus PEN E-P1

Et elegant kamera med tiltalende retrodesign. En ny standard uten prismer og speil gjør kameraet både lett og svært kompakt. I tillegg til de små objektivene kan brukeren også benytte vanlige Four Thirds-, OM- og Leica M-objektiver via en adapter. Bildebrikken er større enn i kompaktkameraene, og gir derfor bedre bildekvalitet med mindre bildestøy. Kameraet har ikke optisk søker, men den innebygde LCD-skjermen gir et klart bilde selv under lyse forhold.

Årets kompaktkamera: Sony Cybershot DSC-WX1

Et meget kompakt kamera, utstyrt med et høykvalitets f/2.4-5.9 ”G-objektiv” med en zoom på hele 24-120 mm. Bildebrikken gir fremragende fotokvalitet med lite støy. Ved høyeste oppløsning (10 megapiksler) kan kameraet ta 10 bilder i sekundet. Takket være den oppsiktvekkende Sweep panorama-funksjonen behøver du bare å bevege kameraet langs motivet for å lage utmerkede panoramabilder som settes sammen helt automatisk. En ny skumringsmodus gjør det også mulig - takket være flere bilder som kombineres til ett - å fotografere håndholdt selv under dårlige lysforhold.

Årets speilrefleks: Canon EOS 500D

Et glimrende valg både for nybegynnere og avanserte amatørfotografer. Gir brukeren god oversikt takket være Live view-systemet og den store og høyoppløselige LCD-skjermen. Bildekvaliteten er utmerket og støyen under god kontroll også ved høye ISO-verdier. Kvaliteten på HD-filmer er så imponerende at det kan gi støtet til video som en ny hobby hos en del brukere.


Årets avanserte speilrefleks: Canon EOS 5D Mark II

En verdig avløser for EOS 5D. De fremste funksjonene er de samme, en fullformat bildebrikke i et relativt kompakt kamerahus. Har i tillegg fått flere nye profesjonelle egenskaper som forsegling mot støv og fuktighet og funksjoner som liveview, støvfjerning og 1080p HD-videomodus. Selv om oppløsningen er øket til 21 millioner piksler har Canon klart å redusere bildestøyen mer enn hos forgjengeren - og det er en stor forbedring.

Årets proffkamera: Nikon D3x

Med ekstra høy oppløsning på hele 24,4 millioner piksler og FX-format bildebrikke er Nikon D3X en drøm for den profesjonelle fotografen som kombinerer studiooppdrag med dynamiske motiver utendørs. Leverer en bildekvalitet som tidligere bare kunne oppnås med mellomformatkameraer med digitale bakstykker. Men D3X har mye raskere autofokus og serieopptak, og kan brukes med følsomhet helt opp til ISO 6400 med forbløffende gode resultater.

Årets familie-videokamera: Sanyo Xacti VPC-WH1

Vann- og støvtett design gjør dette kameraet velegnet til undervannsbruk på inntil tre meters dybde, og du får heller ikke problemer med solskinn på stranda. En god nyhet for familier som ferierer ved vannet og for dykkere som nå også kan vise fram en fascinerende verden under overflaten. Motiver kan fanges inn på avstand med 30 ganger optisk zoom. Et lett og robust kamera som kan tas med overalt, velegnet for både barn og voksne som ønsker seg den enkleste måten å ta opp video på.

Årets LCD-TV: Philips 46PFL9704H/12

Årets LCD-tv: Philips 46PFL9704H/12

Konkurransen på LCD-markedet er hard, men også i år leverer Philips en ny TV som tar utviklingen i bildekvalitet enda et skritt videre. Apparatet har et baklys som består av 224 LED-enheter med lokal demping. Det gir en imponerende gjengivelse av svart, og bilder med det hittil beste kontrastomfanget. Motiver i bevegelse vises med uovertruffen skarphet, selv ved diagonale bevegelser. Det er enkelt å justere apparatet til dine foretrukne innstillinger. TVen er klargjort for Internett, og du kan lagre ikoner som lenker til dine personlige favorittsider. Takket være USB og DLNA kan du hente dine egne mediefiler opp på skjermen fra PC, medieserver eller minnekort.

Årets LCD-TV (beste kjøp): LG 42SL8000

Her får man en flott bildeopplevelse i full HD til en overkommelig pris. Denne TVen overbeviser med naturlige farger, imponerende kontrast og godt sortnivå. Apparatet ser også flott ut med rammeløs glassfront og skjulte høyttalere. Til hjemmekinoen har 42SL8000 mange avanserte funksjoner og innstillinger, inklusive praktiske forhåndsinnstillinger som aktiveres via klare og enkle menyer. Kan enkelt stilles inn av vanlige brukere, men har også mulighet for profesjonell kalibrering.

Årets plasma-TV: Panasonic TX-P42V10E

Den fine balansen mellom bildekvalitet, funksjonalitet og moderne teknologi gjør denne skjermen til det beste plasmavalget, og det til en konkurransedyktig pris. Du får en ekte “kinoaktig” filmopplevelse med fantastisk kontrast og naturlige farger, med en grunninnstilling som ikke krever at du gjør noen forandringer på egenhånd. Du kan se TV-bilder i full HD takket være MPEG4-tuneren, og det er også en innebygget HD-satellittuner. Gode ikoner gir deg kontakt med Internett, og NeoPDP-teknologien bidrar til lavere strømforbruk. Det er vanskelig å finne alle disse fordelene i en annen TV til samme pris.

Årets HD videokamera: Sony HDR-XR520V

Sony HDR-XR520V

Her har Sony oppgradert alle kamerakomponenter. Dette er en full HD camcorder med en superfølsom sensor på 6 megapiksler og et kvalitetsobjektiv med 12 ganger optisk zoom perfekt tilpasset Exmor-sensorens oppløsning selv under dårlige lysforhold. Med innebygget harddisk på 240 GB kan kameraet ta opp ikke mindre enn 101 timers video i full HD-oppløsning ved ganske høye bitrater. Kameraet er også velutstyrt med funksjoner som smil-utløser, ansiktsgjenkjenning med hudtonekorreksjon og en høyeffektiv optisk bildestabilisator. Sist men ikke minst har kameraet GPS-sporing som gjør at opptakene automatisk kan utstyres med posisjonskoordinater overalt i verden der det er satellittdekning.

Årets musikktelefon: Sony Ericsson W995

Lett å bruke. Spiller av musikk og video, med multimedie-entusiaster som målgruppe. Den 2,6 tommer store skjermen med oppløsning på 240 x 320 piksler gir en tilfredsstillende visuell opplevelse. Har også et 8,1-megapikselkamera, LED-flash, geo-tagging og bildestabilisator. Det går utrolig greit å organisere og overføre musikk og film til internhukommelsen på 118 MB eller til M2-minnekort (8GB følger med). Har også en fin bordholder.

Årets kameratelefon: Samsung I8910HD

Markedets beste kameratelefon med LED-blitz, geotagging, ansiktregistrering, smilefunksjon og panoramamodus. Videokamera med 720p/24 bilder/sek i HD-kvalitet, nettleser, AV-spiller og streaming med DLNA-funksjon. Fullt utstyrt med kraftig maskinvare for å starte programmer raskere. Men kameratelefonens sterkeste kort er den store berøringsskjermen. Størrelsen er 3,7” og oppløsningen 360x640 piksler, som gir flott 3D-grafikk og utmerket bilde- og videokvalitet. Har også innebygd GPS-navigasjon, kompass, HD-spill, widget-programmer, 8GB/16GB internminne, stereohøyttalere, TV-utgang, DivX-avspilling og mye mer.

Årets businesstelefon: Nokia E75

Dette produktet dekker alle kommunikasjonsbehov for travle brukere, med e-post, messaging og surfing på nettet. E75 kombinerer GPS-navigation og Wi-Fi-forbindelse med lett oppsetting av e-post og en bred vifte av protokoller til dataoverføring. Skriving skjer på et skyvbart full qwerty-tastatur. Skjerm på 2,4 tommer, kamera på 3,2 megapiksler, 50 MB innebygget hukommelse og plass til ekstra minne. Med sin robuste byggekvalitet, gode design og lange batterilevetid oppfyller Nokia E75 alle krav fra profesjonelle brukere.

Årets smarttelefon: Apple Iphone 3GS

Ser kanskje ikke ut som et gigantisk skritt framover etter den forrige versjonen, men det er den. Denne er dobbelt så hurtig som ”gamle” iPhone, og med et betydelig lavere energiforbruk. Det innebygde kameraet (3 megapiksler) er oppgradert og har nå autofokus, mens bluetooth-egenskapene er kommet opp på det nivået man forventer av en ny utgave. Nå kan man også spille av musikken på eksternt utstyr som eventuelt måtte ha stereo-bluetooth. Smarte funksjoner er også oppgradert: nå kan det klippes, kopieres og settes inn, og mulighet for MMS og videoopptak er kommet til. Forbedringer som kanskje ikke virker spesielt spektakulære, men likevel nok til at Apple iPhone igen stikker fra konkurrentene.

Årets mini-PC: ASUS Eee PC 1008HA Seashell

Dette er en såkalt netbook, en liten bærbar PC for enkel bruk. Denne maskinen er slank, lett og meget grei å ta med seg. Avrundede hjørner og glatt overflate. Den 10 tommer store widescreen-skjermen på 1024 x 600 piksler og med LED-baklys er en av de største i denne kategorien. Prosessoren er en Intel Atom N280, den beste på sitt felt. Microsoft Windows XP Home og Microsoft Works følger med. Ellers er følgende inkludert: 1 GB DDR2 RAM, 160GB SATA harddisk og 10GB Eee lagring på nettet. Hvis du er ute etter den kraftigste og mest attraktive mini-PC'en, er dette det beste valget.

Årets GPS for bil: Becker Traffic Assist Z205

Becker Traffic Assist Z205

Alle funksjonene gir deg en trygg og behagelig kjøretur, blant annet lydteknologien TTS som leser opp veinavn, og håndfri blåtann som lar deg bruke mobiltelefon på en sikker måte. Filassistanse viser reelle filer og avkjøringer, og tredimensjonale kart er tilgjengelig for europeiske storbyer og turistmål.

Årets platespiller: Pro-ject 6 PerspeX

Lyden kan fintrimmes med en medfølgende platestrammer som gir ekstra fokus på detaljer i mellomtoneområdet samtidig som bassen strammes opp. Uten denne platestrammeren låter musikken litt bløtere og lettere, men også friere og mer naturlig i noens ører. Denne platespilleren ser bra ut og låter imponerende. En opplagt EISA-vinner.

Årets ”grønne” dingser

  • LG KM900 mobiltelefon, også kjent som LG Arena: Ikke bare er denne en godt utstyrt mobil med lekker design, men også markedets mest miljøvennlige mobiltelefon så langt. Er blant de beste når det gjelder miljøvennlig emballasje, og setter standarden for komponenter og materialvalg ifølge undersøkelsen SIMS Recycling. Kombinasjonen godt utseende og intelligens gjør LG Arena til en virkelig "grønn" mobil.
  • Samsung UE40B7000 flatskjerm: Store flatskjermer er blant hjemmets mest strømslukende apparater i daglig bruk. Samsungs UE40B7050 (svart versjon UE40B7070) ligger i spissen blant fullt utstyrte TVer med imponerende HD-bilder som samtidig tar hensyn til miljøet. Avansert LED bakgrunnsbelysning bruker betydelig mindre energi enn tradisjonelle LCD-apparater, og denne TVen overholder framtidas strenge EU-krav. Det ultratynne panelet krever også mindre emballasje, noe som er mer økonomisk.

Se flere vinnere i vårt bildegalleri!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)