Hopp til innhold

Apotek-solkremer er tryggere enn tidligere

Bare 13 av 47 solkremer får grønt lys i en omfattende test fra Forbrukerrådet. – Jeg synes likevel det er veldig positivt at apotekproduktene har fjernet en del hormonforstyrrende stoffer, sier Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Solkremtestens vinnere

Her er solkremtestens 13 vinnere. Totalt ble 47 solkremer testet. Tre av dem fikk strykkarakter.

Foto: Camilla Veka/NRK

Nordmenn ligger i verdenstoppen når det kommer til hudkreft. Og sommeren er høysesong for alt fra strandliv og brunfarge til hudskader og solbrenthet. Derfor er det ekstra viktig å beskytte seg.

Men vet du egentlig hva solkremen din inneholder?

I dag presenterte Forbrukerrådet en test av 47 solkremer. Kun 13 av dem får grønt lys.

Kun 13 er godkjent

I den omfattende solkremtesten har Forbrukerrådet sjekket hormonforstyrrende stoffer, allergifremkallende parfymestoffer og nanostoffer.

Testen viser at:

  • 17 av kremene inneholder et eller flere hormonforstyrrende stoffer
  • 12 av kremene inneholder et eller flere allergifremkallende parfymestoffer
  • 23 av kremene inneholder et eller flere stoffer i nanoform
Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland

Randi Flesland synes det er skuffende at flere solkremer på markedet fortsatt inneholder problematiske stoffer.

Foto: Camilla Veka/NRK

Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland, synes det er spesielt positivt at apotekproduktene nå har fjernet en del hormonforstyrrende stoffer. Hun mener det sender et signal til andre produsenter om at det er mulig, og at de bør rydde opp i produktporteføljen sin.

– Men det er tilsvarende skuffende at bestselgerne på markedet, slik som barnesolkrem fra Nivea, dessverre fortsatt har hormonforstyrrende stoffer, sier Flesland til NRK.no.

– Oppfyller de strenge kravene

Tre av kremene får rødt lys av Forbrukerrådet. To av disse er Nivea sun lotion og Nivea sun kids swim and play. Forbrukerrådet konkluderer med at disse inneholder skadelige stoffer.

– Nivea foretar omfattende sikkerhetsvurderinger for å fremskaffe de beste produktene ut fra helse- og miljøhensyn, og som oppfyller de strenge kravene til solkremer. Solkremene i testen inneholder methyl- og etylparaben, som begge er friskmeldt fra mistanke om hormonforstyrrende effekt, skriver Marit B. Vesterby i en e-post til NRK.

Vesterby er daglig leder i selskapet Beiersdorf AS, som blant annet produserer hudpleieprodukter under merkevaren Nivea.

Den tredje solkrem-verstingen er Lancaster mature skin. Produsenten Coty prestige uttaler til NRK.no at de fører merket i Norge, og understreker at alle produktene deres følger reglementet som er satt for EU og Norge.

– Det bestemte produktet som stryker i testen ble tatt ut av vårt sortiment for rundt tre år siden. Per i dag fører vi ikke Lancaster mature skin i Norge, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Solspray

Noen solsprayer kan være kreftfremkallende, fordi de inneholder nanopartikler som kan dras inn i lungene. Små barn er særlig utsatt.

Foto: Camilla Veka/NRK

– Vær føre var

Forbrukerrådet mener det er god grunn til å være bekymret for hormonforstyrrende stoffer i solkremer. Forskere frykter stoffene kan gi økt risiko for ulike kreftformer, fedme, diabetes type to og nedsatt fruktbarhet.

– Dette er noe vi ikke vet effekten av, og du kan velge det bort. Produsenter har produkter både med og uten risikostoffene, og da er det helt unødvendig å velge dem som har det, sier Flesland.

Hun sier at de gjennom flere år har sett at et økende antall produsenter har begynt å fase ut hormonforstyrrende stoffer i kosmetikken.

– Men det beveger seg langsomt fremover. Vi synes andre også kan sette opp farten nå, sier hun.

For oppfordringen til bransjen er å fjerne risikostoffene, og gi forbrukerne trygge produkter.

– Og myndighetene må skjerpe reguleringen slik at vi som forbrukere er bedre og tryggere også på solkrem, sier Flesland.

Strengt regelverk

Administrerende direktør i Kosmetikkleverandørenes forening (KLF), Finn Rasmussen, understreker at kosmetiske produkter, herunder solkrem, er produsert i henhold til et svært strengt internasjonalt regelverk. Han sier det er forbudt å selge solkremer som kan medføre helsefare ved normal bruk.

– Kjøper du solbeskyttelsesprodukter fra kjente merkevarer kan du være trygg på at disse både gir tilstrekkelig beskyttelse i forhold til oppgitt faktor og at de er trygge i bruk, sier han til NRK.no.

EU-kommisjonens vitenskapskomite for forbrukersikkerhet (SCCS) fastslo i fjor at nano-titandioksid kan være kreftfremkallende hvis man får det inn i lungene.

Solkrem

Forbrukerrådet mener det er ekstra ille at barn utsettes for denne typen stoffer.

Foto: Sigrid Olsson / ColourBox

– Etter det vi kjenner til vil produkter med en manuell pumpefunksjon ikke medføre en slik risiko, sier Rasmussen.

Ønske om en giftfri hverdag

I våre naboland Sverige og Danmark ligger de et skritt foran når det kommer til å lage en plan for en giftfri hverdag. Det ønsker Forbrukerrådet også i Norge. En slik plan har vært fremmet i Stortinget, og Regjeringen skal nå sette i gang med en kjemikaliestrategi, ifølge Randi Flesland i Forbrukerrådet.

– Da har vi en forventning om at den strategien skal ende opp i en handlingsplan for en giftfri hverdag. Så vi har håp. Vi ser at det beveger seg, men altfor langsomt med tanke på våre barns helse, sier Flesland.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)