Antioksidanter til selv-luggere

De lugger store, nakne flekker i alt fra kjønns- til hodehår, men kan behandles enkelt.

Lugging.
Foto: NM Bruger

Antioksidanter er bra for kroppen vår, det vet vi. Men nå viser det seg at disse stoffene, som det finnes rikelig av i alt fra bær til nøtter og grønnsaker, også kan ha god effekt på psykiske lidelser, blant annet flere tvangslidelser.

En av dem er selv-lugging, eller trichotillomani som sykdommen kalles i medisinske termer, rammer mellom tre og fem prosent av jordens befolkning.

Statistisk betyr dette at flere tusen nordmenn kan ha sykdommen, som fører til at man napper ut store, bare flekker ulike steder på kroppen.

SE NETT-TV: Slik lager du et måltid fullt av antioksidanter

- Beroligende

- Mange sier at det ikke er smertefullt, men at det handler mer om å ha noe å nappe i, noe som kan gi en beroligende følelse, sier medisinprofessor Jon Grant ved University of Minnesota til Time Magazine .

Alt fra hodehår, nesehår, skjegg, øyenbryn, kjønnshår og hår fra armhulene får unngjelde hos de som rammes av trichotillomani.

Selv-luggingen kan imidlertid enkelt behandles med antioksidanten N-acetylcystein, som har vist gode resultater i medisinske eksperimenter.

LES OGSÅ: Dropp antioksidanter på boks

Underrapportert

Sykdommen er ifølge fagfolk underrapportert på grunn av det sosiale stigmaet og eksakte tall er vanskelig å beregne. Mange av dem som lider av trichotillomani trekker seg tilbake fra sosiale settinger, og sykdommen kan bringe med seg andre diagnoser som sosial fobi og depresjon.

- Mange er ikke engang klar over at de napper ut hår, til for eksempel en partner sier: slutt med det der! Og så oppdager de at de sitter med en hårball i fanget, forteller Grant.

LES OGSÅ: Her er antioksidant-bombene

Bedre med antioksidant

I et eksperiment ved University of Minnesota med 50 selv-luggere ble halvparten som fikk N-acetylcystein betydelig bedre etter 12 ukers behandling, mot 16 prosent av dem som fikk placebo.

Forskerne tror N-acetylcystein også kan ha god effekt på andre tvangslidelser.

Acetylcystein brukes i Norge i dag blant annet i slimløsende midler som hostesaft og for behandling av paracetamol-forgiftning.

Ifølge Dagens Medisin har N-acetylcystein vist lovende resultater i behandling av schizofreni.

Tidligere forskning har vist at den samme antioksidanten også dempet trangen til kokainbruk og gambling.

LES OGSÅ: Antioksidanter i veikanten

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.