Spørsmål
Hei Fedon.
Jeg er litt interessert i helsen min og jeg kommer ofte over ordet antioksidanter. Kan du forklare hva det er? På forhånd takk!
Fedon svarer
Hei.
Forestill deg at livet vårt er en peis med en flamme som brenner så lenge vi lever. Vi forbrenner mat og luft (oksygen) akkurat som peiser forbrenner brensel og luft. I denne prosessen oppstår det tilfeldige gnister. Feil type ved eller for mye luft kan føre til flere gnister. Hvis ikke det finnes noe som kan fange opp gnistene, kan det oppstå brann. Derfor bruker vi et gitter foran peisen.
Beskytter kroppen

Peisen er som kroppen vår, flammen er som vår forbrenning, gnistene er som frie radikaler og gitteret er som antioksidanter. Frie radikaler er reaktive stoffer som dannes naturlig i kroppen og som kan skade celler og vev. Antioksidantene fanger opp overflødige frie radikaler slik at de kan uskadeliggjøres.
Ulike typer
Noen eksempler på antioksidanter er vitamin C, vitamin E, betakaroten (provitamin A), glutation og bioflavonoider. Mineraler som magnesium, selen, sink, mangan og kopper samt aminosyrene (proteinbestanddeler), metionin, L-cystein og taurin spiller også en stor rolle i kroppens antioksidantsystem.
Valnøtter og blåbær
Mest antioksidanter finner vi i nøtter, bær, fargerike grønnsaker og frukt, urter, krydder, havrekli. Valnøtter, blåbær, tyttebær, oregano er eksempler på "antioksidantbomber". Jo mer man spiser av mat som er rik på antioksidanter, desto bedre.
Stress ned
Under påvirkning av oksygen angripes våre celler av frie radikaler hvis ikke kroppen tilføres nok antioksidanter, og kroppen harskner fortere. Det betyr for tidlig aldring og disponerer for de fleste kroniske sykdommene. Det som kan framskynde harskningsprosessen er såkalte prooksidanter. Eksempler på disse er stress, røyking, for mye alkohol, for lite søvn, miljøgifter, oljer, og fett utsatt for høy varme.
Hold deg ung og frisk
Gjennom et balansert og naturlig kosthold rikt på frukt, grønnsaker, belgfrukter, hele gryn og nøtter - samt protein av høy kvalitet som fisk, kylling, vilt og kjøtt kan du beskytte din helse og motvirke for tidlig aldring og sykdom.
Hilsen
Fedon Lindberg
Spesialist i indremedisin