Hopp til innhold

Antall selvmord stiger

De siste 15 årene har selvmordsdødeligheten sunket. Nå stiger tallene igjen, opplyser Folkehelseinstituttet. 573 selvmord ble registrert i 2009.

Tallene fra 2009 viser en sterk økning på 13 prosent fra 2008, da ble det registrert 505 selvmord.

Det er menn som topper statistikken med 69 flere selvmord for 2009. Dette gjelder menn i alle aldersgrupper. For kvinner sank antallet med en fra 2008 til 2009. Tallene for kvinner har ligget stabilt de siste 15 årene.

De siste 15 årene har det vært en tydelig reduksjon i i antall selvmord, fordi færre menn har begått selvmord, opplyser Folkehelseinstituttet. I 2009 snudde tallene blant alle menn i alle aldersgrupper.

Folkehelseinstituttet følger tallene nøye.

- Vi vet ikke grunnen til den høye økningen blant menn, sier Per Henrik Zahl, lege ved Folkehelseinstituttet. Det er for tidlig å si noe om årsaken til de høye tallene, men vi kommer til å se nærmere på dette.

-Det ble igangsatt en handlingsplan for å forebygge selvmord i 95/96, opplyser han.

Helsevesenet gjør en god jobb. Ved mange sykehus, som for eksempel Bærum sykehus, blir alle som har gjort et selvmordsforsøk systematisk fulgt opp, sier Per Henrik Zahl.

Han påpeker at tallene ikke skiller seg ut fra andre nordiske land, med unntak av Finland.

Nytt samarbeidsprosjekt

I løpet av de siste 15 årene har det vært færre personer som har tatt sitt eget liv. Nå har trenden snudd. En del selvmord blir heller ikke fanget opp fordi det ser ut som ulykker.

Statens vegvesen undersøker nå ulykker og har funnet at antall selvmord i trafikken er doblet fra 4 per år til 8 per år.

Dette ble oppdaget da ulykkesanalysegruppene ved Statens vegvesen startet å studere årsaker til trafikkulykker i 2005.

-Mange dødsfall er sannsynligvis selvmord, men blir ikke registrert, sier Per Henrik Zahl.

I disse dager samarbeider Statens Vegvesen med Avdeling for selvmordsforskning og forebygging ved Folkehelseinstituttet for å finne skjulte selvmord i trafikken.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)