Hopp til innhold

Må flytte på grunn av pubmusikk

I tre år har Anny Engen (76) klaget på musikk fra puben i underetasjen. Nå blir hun bedt om å flytte fra hjemmet sitt.

Anny Engen plages av pubstøy

Anny Engen tar på seg kjeledress for ikke å fryse når hun sitter på verandaen om nettene. Hun orker ikke være inne fordi musikken fra puben i underetasjen plager henne.

Foto: Gard Brox Jensen / NRK

Anny Engen

Anny Engen har klaget på støy fra puben i tre år.

Foto: Gard Brox Jensen / NRK

Anny Engen (76) eier en borettslagsleilighet i andre etasje i Mysen sentrum. Hun har bodd der i rundt 20 år fordi hun trives i hjemmet sitt, men nå orker hun ikke mer.

De tre siste årene har hun klaget på høy musikk fra naboen i underetasjen.

– Hvis jeg tilfeldigvis har lagt meg litt tidlig og greid å få sove, da våkner jeg med en gang av musikken og må opp, for jeg greier ikke å ligge. Da må jeg være oppe til klokka 2, forteller hun.

Naboen er en av de mest populære uteplassene i Mysen, Station pub i Jernbanegata.

Hver fredag og lørdag mellom klokken 23 og 02 hører Anny hvilke låter trubaduren spiller på pubens scene, og hvilke hits den lokale dj'en underholder dansende gjester med i de samme lokalene.

Ikke kommunens ansvar

Anny Engen har siden 2008 klaget på støyen til Eidsberg kommunes tekniske etat, og til det interkommunale selskapet Miljørettet helsevern i Indre Østfold.

I et av svarbrevene som kom etter en nok en klagerunde i 2010 skriver kommunen:

«Fra Eidsberg kommune sitt synspunkt er dette et forhold som må løses mellom eier og leietakere».

Det kombinerte nærings- og boligbygget i Jernbanegata i Mysen ble bygd på slutten av 1980-tallet. Slike bygninger som kombinerer puber og treningssentre med boliger, har strenge krav til isolasjon i bygget.

Men disse reglene gjelder ikke bygg som er eldre enn fra 1997.

Puben har gjort tiltak

Mette Leret driver Station pub Mysen

Daglig leder for Station pub, Mette Leret, har innført de støydempende tiltakene hun har fått anbefalt av kommunen.

Foto: Gard Brox Jensen / NRK

Boligdelen eies av City borettslag, mens næringslokalene i første etasje eies av AFB Eiendom AS.

Station pub og beboerne i de 36 leilighetene i etasjene over har levd sammen i over 20 år.

Både AFB Eiendom og puben kjenner godt til Anny Engens klager. Anny har også vært nede i puben nattestid for å få dem til å dempe musikken.

Station pub har derfor lånt et støyøre fra Eidsberg kommune. Det er et signalskilt som lyser rødt når musikken går over desibelgrensen for musikk, etter retningslinjer fra kommunen.

Daglig leder Mette Leret forteller også at puben har kjøpt støydempende matter som ligger under høyttalerne.

Annys problem er at tiltakene ikke har fjernet musikkstøyen i hennes leilighet.

Støy over anbefalt grense

Målinger utført av NRK Forbrukerinspektørene i samarbeid med Norsk forening mot støy, viser at Anny fortsatt har lydnivåer i leiligheten over anbefalte verdier.

Ulf Winther jobber hos støyforeningen Norsk forening mot støy.

- Det er hensynsløst overfor denne eldre damen, og en grov krenkelse av hennes behov for ro, sier Ulf Winther i Støyforeningen.

Foto: Gard Brox Jensen / NRK

Etter klokka 23 skal det ikke være musikk over 27 desibel A inne hos en nabo.

Det slås fast i veilederen Musikkanlegg og helse, som Helsedirektoratet ga ut i april i fjor.

Inne på soverommet viser Støyforeningens målinger verdier godt over 27 desibel A.

I perioder er lydnivået for desibel C også over anbefalt grense inne hos Anny. Desibel C måler lavfrekventert lyd som for eksempel bass, og skal innendørs ikke overstige 47 desibel.

Rådgiver Ulf Winther i Norsk forening mot støy er opprørt over måleresultatene. Han mener 76-åringen utsettes for tortur.

– Hun er i praksis fratatt nattesøvnen gjennom et helt år. Ingen kan godta at det er en forsvarlig ordning, sier Winther til NRK.

– Jeg håper virkelig at kommunen gjør de grepene som skal til for å få utbedret dette, legger han til.

Ber partene løse saken selv

Det finnes ingen lover som avgjør hvor mye støy Anny Engen må tåle. Men dersom det kan dokumenteres at musikken fra puben er skadelig for hennes helse, trer helseloven inn.

Hvis støyen er helseskadelig kan kommunen, ifølge loven, kreve at puben gjør noe med forholdene.

Ordfører i Eidsberg, Erik Unaas (H), svarer for kommunen i denne saken. Han sier at kommunen ikke kan se at Anny Engen er påført skader, men at hun opplever støyen som ubehagelig til tider.

– Det er huseier, pubeier og Anny Engen som må finne en løsning på saken, sier ordfører Unaas til NRK.

Etter målingen av lydnivåer over de anbefalte desibelgrensene møttes partene før jul.

Foreslår at Anny flytter

På møtet var Station pub bekymret for om konsertene i romjulen med lokale band måtte avlyses. Det løste Anny Engen selv ved å bo hos sin datter i julen.

Borettslaget har lenge foreslått at Anny Engen flytter. Nå samarbeider borettslaget med AFB Eiendom og Eidsberg kommune om å finne en ny leilighet til henne, slik at hun kan flytte.

Engen er nå villig til å flytte fra leiligheten, under forutsetning av at det finnes en aktuell alternativ leilighet i Mysen sentrum.

Flere undersøkelser viser at boligprisene faller i verdi der det er merkbar støy. Borettslaget og AFB Eiendom sier det er forutsetning at Anny Engen ikke skal lide økonomisk tap ved salg og kjøp av ny leilighet.

Partene er innkalt til et nytt møte i saken i neste uke.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)