Normal

Høstanemone

Høstanemone (Anemone hupehensis) er en flott staude å ha i hagen.

Anemone

Høstanemone blomstrer til langt ut på høsten.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Den blomstrer fra august , og til langt utover høsten. Et lyspunkt når sommeren er på hell, og bladene begynner å falle av trærne.

Planten kommer opprinnelig fra Japan og det sydlige Kina, hvor den er viltvoksende. Der sprer den seg både med rotskudd og frø. Her i Norge er det de fleste steder for kaldt klima til at frøene modnes. Den sprer seg allikevel villig ved hjelp av lange underjordiske stengler.

Høstanemone er en staude med blader som ligner på rips- og druestokkblader. Bladverket danner en tue med høyde ca. 30-40 cm., mens blomsterstilkene kan bli godt over meteren. Den kommer med mange store rosa blomster på hver stilk Dersom den ikke har støtte i vegetasjonen rundt ,vil den trenge oppbinding.

Høstanemone

Vokser villig, og danner raskt en stor tue.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Planten trives best i moldrik og fuktig jord. Er det lange perioder med tørke må røttene vannes godt. Det kan være lurt å dekke jorden med et tykt lag torv, for å holde på fuktigheten. Liker seg både i lett sol og skygge.

Høstanemone finnes også i sorter som kommer med blomster i andre farger, som for eksempel hvite.

Om Anemone i Planteguiden

Dette er den andre av en serie artikler om stauder fra oldemors tid.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.