NRK Meny
Normal

Ånd uten Gud

Nazistene brukte ordet ånd til å utrydde jødene og sa den ariske rase var åndelig overlegen. Håkon Bleken syns ånd er vanskelig begrep å definere.

Håkon Bleken
Foto: Erlend Aas / Scanpix

Hva skjuler seg bak begrepet "ånd"?

Håkon Bleken er skeptisk til ordet. - Er egentlig ånd noe annet enn intellekt, spør kunstneren.

Han serverer pulverkaffe fra en skjør, bitteliten kaffekopp. På bordet ligger en høy stabel med bøker om kunst. Vi er på besøk i Blekens atelier.

Tenk på hvordan nazistene, for eksempel, hadde "Gott mitt uns" på lua si! De brukte jo åndsbegrepet til å utrydde jødene. Den ariske rase var åndelig overlegen, sier Håkon Bleken. Han mener at det er vanskelig å si hva som kan kalles ånd, og liker ikke ordet.

Hvis Bleken skal bruke noe fra sitt eget liv som kan karakteriseres - eller "diagnostiseres" - som han selv sier, som ånd, vil det være når han får følelsen av å komme inn i et slags kraftfelt. I sitt arbeid opplever han dette. Da handler det om å gjøre de riktige tingene, bli oppflammet og opplagt.

Vi snakker om åndelige opplevelser. Bleken blar i en av sine mange bøker om kunst, og kommer stadig tilbake til Francis Bacon.

- Han er et godt eksempel på folk som har kastet seg på de 70 000 favner, og som er fri. Som ikke tror på noe, klamrer seg fast til noe.

Vi spør om han tror at Gud bare er en trøst.

- Ikke bare det. Jeg har et ambivalent syn på dette. Det fins mange strålende kristne mennesker. Men det fins også mange idioter - som ellers, sier Håkon Bleken.

Håkon Bleken om Ånd.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.