NRK Meny
Normal

Ånd uten Gud

Nazistene brukte ordet ånd til å utrydde jødene og sa den ariske rase var åndelig overlegen. Håkon Bleken syns ånd er vanskelig begrep å definere.

Håkon Bleken
Foto: Erlend Aas / Scanpix

Hva skjuler seg bak begrepet "ånd"?

Håkon Bleken er skeptisk til ordet. - Er egentlig ånd noe annet enn intellekt, spør kunstneren.

Han serverer pulverkaffe fra en skjør, bitteliten kaffekopp. På bordet ligger en høy stabel med bøker om kunst. Vi er på besøk i Blekens atelier.

Tenk på hvordan nazistene, for eksempel, hadde "Gott mitt uns" på lua si! De brukte jo åndsbegrepet til å utrydde jødene. Den ariske rase var åndelig overlegen, sier Håkon Bleken. Han mener at det er vanskelig å si hva som kan kalles ånd, og liker ikke ordet.

Hvis Bleken skal bruke noe fra sitt eget liv som kan karakteriseres - eller "diagnostiseres" - som han selv sier, som ånd, vil det være når han får følelsen av å komme inn i et slags kraftfelt. I sitt arbeid opplever han dette. Da handler det om å gjøre de riktige tingene, bli oppflammet og opplagt.

Vi snakker om åndelige opplevelser. Bleken blar i en av sine mange bøker om kunst, og kommer stadig tilbake til Francis Bacon.

- Han er et godt eksempel på folk som har kastet seg på de 70 000 favner, og som er fri. Som ikke tror på noe, klamrer seg fast til noe.

Vi spør om han tror at Gud bare er en trøst.

- Ikke bare det. Jeg har et ambivalent syn på dette. Det fins mange strålende kristne mennesker. Men det fins også mange idioter - som ellers, sier Håkon Bleken.

Håkon Bleken om Ånd.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.