Anbefaler skyllemiddel ved tørr hud

Ifølge en ny studie fra Japan, kan skyllemiddel i tøyet hjelpe ved tørr hud og eksem. – Virker logisk, sier norsk hudlege.

Eksem og skyllemiddel

Skyllemiddel kan hjelpe mot tørr hud, ifølge japanske forskere.

Foto: Sara Johannesen / SCANPIX/Colourbox

Mennesker med allergisk og ømfintlig hud blir vanligvis advart mot å bruke skyllemiddel, også kalt tøymyknere. Nå viser det seg at skyllemiddelets mykgjørende effekt kan bidra til å redusere friksjonen mellom klær og hud.

Hudlege Claus Lützow-Holm sier i en uttalelse til NRK.no at resultatet av studien virker logisk.

– Mindre friksjon mot tørr hud irriterer huden mindre.

– Vi vet jo at det ikke er ull som sådan som er problemet med ulltøy, men at grove ullfibre vil rispe i tørr hud og gi mikrotraumer mot den tørre huden. Mykt tøy er bedre enn stivt tøy, sier Lützow-Holm.

Økt fuktighetsnivå i huden

Den japanske studien ble utført ved dermatologisk avdeling ved Mie Universitetet i Tokyo. Undersøkelsen ble gjort med et begrenset utvalg på 40 menn. Samtlige var synlig plaget med tørr hud.

Halvparten av utvalget fikk utdelt klær som var vasket med skyllemiddel og den andre halvparten ikke. Undersøkelsen varte i fire uker.

Resultatet av undersøkelsen viste et signifikant høyere fuktighetsnivået i huden hos dem som hadde skyllemidler i tøyet, enn hos kontrollgruppen.

Mindre absorberende

Årsaken til dette er at fibrene i tøyet er «mettet» og derfor mindre absorberende. Det vil si at tekstilene i mindre grad trekker fuktighet ut av huden, noe som i sin tur vil kunne forsterke uttørringen av huden.

Studien viste samtidig at bruk av skyllemiddel reduserte stoffets evne til å transportere uønsket fukt vekk fra huden, noe som også kan skape hudirritasjon.

Det ble ikke oppdaget bivirkninger i form av økte hudplager under de fire ukene undersøkelsen varte.

Les også: Hjelp mot tørr og flassende hud

Astma- og Allergiforbundets anbefalinger

Lutzow-Holm understreker at dette er en enkeltstudie som nok har begrenset tyngde.

– Men det kan være et interessant tips, så lenge det ikke foreligger andre studier som tyder på det motsatte.

Denne studien alene er med andre ord ikke nok til at forbundet vil gå aktivt ut og anbefale bruk av skyllemiddel ved tørr hud.

Forbundets generelle holdning til bruk av skyllemiddel er at det er overflødig, og kun tilfører tøyet kjemikalier og parfymestoffer.

– Vårt råd ved hudplager er derfor at tøyet vaskes med parfymefrie vaskemidler og gjerne skylles en ekstra gang for å få ut overskuddssåpe. Dette sier seniorrådgiver i Astma- og Allergiforbundet, Rose Lyngra til NRK.no.

Les også: Tørr hud av hudkrem

Parfymefritt skyllemiddel

Hun sier videre at det naturligvis ikke er noe i veien for å prøve et skyllemiddel dersom man ønsker det. – Men da er det viktig å benytte et skyllemiddel som er godkjent av Astma- og Allergiforbundet.

Produktvurderingene gjøres av et eget produktvurderingsutvalg som består av ledende eksperter innenfor blant annet arbeidsmedisin og allergi.

Godkjente skyllemidler er per i dag: Blenda sensitive, Neutral og Unik. Felles for dem er at de alle er parfymefrie.

Hele listen finner du her

Bruk tørketrommel

– Et godt råd for å oppnå myke og mer friksjonsfrie klær er å bruke tørketrommel, sier Lyngra.

Godt utvaskede bomullsklær er også mykere mot huden. Tøyet blir ofte også mykere etter stryking.

Et annet tips fra Astma- og Allergiforbundet er å vrenge plaggene for med det å unngå irritasjon fra sømmer. Det anbefales også å klippe bort merkelapper.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)