Hopp til innhold

Anbefaler 10 nye deodoranter

Grønn Hverdag har testet innholdet i nye 40 deodoranter, og anbefaler bare ti av dem. Fire deodoranter gjør det ekstra dårlig.

Deodorant

Grønn Hverdag har i år testet hele 113 deodoranter, og anbefaler bare 17 av dem uten forbehold.

Foto: ColourBox

I en test av 73 deodoranter som Grønn Hverdag gjennomførte før påske, viste det seg at svært mange inneholder stoffer som kan være skadelige for helsa eller miljøet.

Nå er ytterligere 40 deodoranter testet. Etter den første testrunden ba miljøorganisasjonen folk om å registrere innholdsfortegnelsen på deodoranter som ikke var med i den forrige undersøkelsen. Og de lot ikke vente på seg.

Hver fjerde av de "nye" deodorantene anbefales av Grønn Hverdag. Ingen av dem inneholder stoffer som går for å være problematiske for helse eller miljø.

Miljøgifter og antibiotika

Fire deodoranter får bunnplassering i den nye testrunden. To av dem er av merket Nuskin, som kjøpes på homeparties og Internett.

Grønn Hverdags undersøkelse viser at Nuskin Epoch inneholder miljøgiften triklosan, et antibakterielt stoff som kan bidra til å gjøre bakterier resistente mot antibiotika. Norske myndigheter ønsker et europeisk forbud mot bruken av dette stoffet i kosmetikk.

Nuskin for Men Dividends inneholder miljøgiften cyclomethicone, som står på myndighetenes liste over prioriterte miljøgifter der målet er vesentlig redusert bruk i Norge innen 2020. Her er det først og fremst miljø det handler om. Ifølge EUs vitenskapskomité for forbrukersikkerhet er det tvilsomt om dette stoffet utgjør et helseproblem når det brukes i kosmetikk.

To av testens tapere

To av testens tapere, fra Calvin Klein og Tabac.

Foto: Grønn Hverdag

De to andre andre deodorantene som får dårligst karakter i den nye testen, er CK One fra Calvin Klein og Tabac Original.

Den første inneholder det sterkt allergifremkallende parfymestoffet lyral, som EU vurderer å forby, mens Tabac Original inneholder triklosan.

I likhet med forrige gang, har Grønn Hverdag ikke funnet ulovlige stoffer i noen av deodorantene som nå er testet.

Kosmetikkbransjen reagerte kraftig på den forrige undersøkelsen som viste at tre av fire deodoranter inneholder stoffer som kan være skadelige. – Dette er helt misvisende , mente leverandørenes bransjeforening.

Mange under lupen

Summerer man begge de to testene, har Grønn Hverdag hittil i år registrert innholdet i hele 113 ulike deodoranter som selges på det norske markedet og på nettet. Grønn Hverdag anbefaler bare 17 av dem uten forbehold.

Vinnere i den nye testrunden:

Deodoranter

Her er noen av deodorantene som kommer best ut.

Foto: Grønn Hverdag

Disse ti deodorantene anbefales uten forbehold av Grønn Hverdag. De inneholder verken hormonforstyrrende, allergifremkallende eller miljøbelastende stoffer og parfyme:

Testvinnerne

Deodorant

Salgssted

ACO Special Care ekstra effektiv antiperspirant

Apotek

Avivir Aloe Vera Deo Natural Roll-On

Internett

Home Health Herbal Magic Roll-On Deodorant

Internett

Lauga ekstra effektiv antiperspirant

Internett

Pure Deodorant Non-Perfumed

Apotek

Sante Kristall Deo Stick

Helsekostbutikker

Spin Unperfumed Skin Sensitive 

Vita

Stop 24 Antiperspirant 

Apotek

UrDeo 

Internett

Yerka deodorant 

Parfymeri

Disse kommer dårligst ut:

Disse deodorantene inneholder spesielt problematiske stoffer, og anbefales ikke av Grønn Hverdag:

Taperne

Deodorant

Salgssted

CK One Deodorant

Parfymeri

Nuskin Epoch Deodorant

Homeparties
og Internett
 

Nuskin for Men Dividends Antiperspirant

Homeparties
og Internett

Tabac Original Deodorant Stick

Parfymeri

Rangeringen og vurderingene er gjort av Grønn Hverdag på grunnlag av oppgitt innhold. Konsentrasjonen av innholdstoffene er ikke målt.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)