Hopp til innhold

Ammespray har en uventet virkning

Kan hjelpe på alt fra autisme til samlivsproblemer, viser norsk forskning.

ALLERGIE SAISONIERE RHYME

Testpersoner som fikk en spraydose med oksytocin i nesen ble bedre til å oppfatte andres sinnsstemninger.

Foto: Colourbox

– Det er en nesespray, og den påvirker hjernen. Etter en halvtime blir du flinkere til å forstå andre, sier forsker Siri Leknes ved Universitetet i Oslo.

Det å kunne oppfatte andres følelser gjennom ansiktsuttrykkene deres er en viktig sosial egenskap.

Siri Leknes og hennes kolleger har gransket hvilken effekt nesespray med hormonet oksytocin hadde på evnen til å oppfatte andres sinne og glede gjennom dempede ansiktsuttrykk.

«Velværehormonet»

Førti frivillige personer deltok i studien. De fikk enten oksytocin eller placebo, og hverken forsøkslederen eller deltageren visste hvilken de fikk,. Studien er publisert i tidsskriftet Social Cognitive & Affective Neuroscience.

Sprayen som ble brukt på testpersonene var rett og slett vanlig ammespray nybakte mødre benytter for å fremme melkeproduksjonen. Denne sprayen inneholder oksytocin.

Dette hormonet kalles også velværehormonet. Kroppens produksjon av det øker i seksuell sammenheng og situasjoner med sterk mellommenneskelig tilknytning, for eksempel i den mellom mor og barn.

Par forsto hverandre bedre

Siri Leknes

Siri Leknes.

Foto: Line Møller / Universitetet i Oslo

I Leknes’ studie viste det seg at testpersoner som fikk en spraydose med oksytocin i nesen faktisk ble bedre til å oppfatte andres sinnsstemninger.

– De ble flinkere til å lese ansiktsuttrykk. I en lignende studie viste det seg også at par som fikk ammespray ble flinkere til å forstå hverandre, sier Siri Leknes.

– De ble mer nysgjerrige på hverandre og de viste mer omsorg og mer åpenhet for hverandre.

Leknes forteller at hun selv har prøvd sprayen.

– Jeg merket ingen forskjell selv, men det er mulig andre merket forskjell på atferden min. Sprayen gir ingen form for rusopplevelse eller annen nevneverdig endring av opplevelse for den som bruker den. Men det ser ut som at man blir mer oppmerksom på andres ve og vel. Man ser det på pupillene når det skjer; de utvider seg.

Kan hjelpe i behandlingen av autisme

Ifølge resultatene av studien var effekten av oksytocin større hos de som har vanskeligst for å gjenkjenne følelser. Derfor mener forskerne at nesespray med oksytocin kan være til god hjelp for de som lider av autisme.

– Barn med autisme ser lite på andres øyeregion, og det er jo her det meste av følelsesreaksjoner kan avleses. Dette forandrer seg når oksytocin tilføres – da ser man mer på øynene til andre, og blir dermed flinkere til å oppfatte følelser, sier Leknes.

– Så ammespray kan være lurt å teste for de som ikke er så gode til å lese andre? Kunne det for eksempel være et hjelpemiddel for par som ikke kommuniserer så godt?

– Det skader i alle fall ikke å prøve. Sprayen nærmest er uten negative bivirkninger. De eneste som overhodet ikke bør ta den er gravide. Oksytocin kan nemlig sette i gang fødselen. For å få effekt må du også spraye hele fem ganger inn i nesa, altså mye mer enn ammende som bruker den. Resultatet kan nok være at du blir litt «sylta».

– Kan hyppig bruk gå utover slimhinnene i nesen, slik vanlig nesespray kan gjøre?

– Ikke så vidt jeg vet. Det er jo andre virkestoffer her enn i ordinær nesespray. For øvrig vet vi ikke om effekten av oksytocinet avtar over tid. Alternativt kan man prøve å klemme hverandre eller gjøre andre ting sammen som kan sette i gang hjernens egen oksytocinproduksjon.

Sprayen er ikke dyr, ifølge Leknes.

– Men i Norge må du ha resept for å få tak i den.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)