Det finnes i dag en rekke alternativer til sukker på markedet, hvorav ingen med unntak av fruktose og kunstig søtning er særlig kommersielt utbredt.
Jeg syns det ville være interessant å problematisere hvorfor det fortsatt er så få allment tilgjengelige tilsynelatende langt bedre alternativer til sukker (hvis en ser bort fra helsekost o.l). Ikke minst med tanke på den internasjonale sukkerindustriens dominerende rolle.
Hilsen Espen
SVAR:
Det er riktig at det finnes flere alternative produkter. Mange av disse brukes foreløpig i begrenset omfang. Det siste som er introdusert i drikkevarer er sukralose som ikke taes opp i kroppen og er 600 ganger søtere enn sukrose (= vanlig sukker).
Det er en intens jakt etter alternative søtningsmidler, og noe som undersøkes er naturlige søtstoffer som finnes i ulike røtter i Afrika og Asia. Noen av disse er proteiner (bygget opp av aminosyrer) som gir sterk søtsmak.
Noen eksempler er thaumtin, monelin og curculin. Det er stor industriell interesse for å kunne bruke slike plantebaserte søte proteiner.
Det mest brukte søtningsmiddel idag er aspartam (består av to aminosyrer, acesulfam K, sakkarin og cyklamat).
Mvh
Svein Kolset, Universitetet i Oslo
Spørsmål til matekspertene? Send det her: