Hopp til innhold

Alternativ pollen-behandling

Det er tid for allergitabletter og kortisonsprøyter, men mange ønsker å prøve andre metoder.

Kvinne nyser
Foto: Sinar 2

Mer enn 20 prosent av befolkningen har antakelig en form for pollenallergi. Noen sliter med symptomer hele sommersesongen, andre i noen få uker.

Symptomene kan være:

  • rennende nese
  • rennende øyne
  • kløe i nese og øyne
  • tretthet
  • nysing
  • kløe i huden/eksem

Pollenallergi påvises ved blodprøve.

LES OGSÅ: Infeksjon, ikke pollenallergi?

Behandling med vanlige medisiner

Øyedråper
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Det er ingen tvil om at rekken av tradisjonelle medisiner virker. I første rekke er det da snakk om to typer nesespray (antihistamin og kortison), øyedråper og allergitabletter. De kan kjøpes reseptfritt på apoteket, men ved påvist allergi kan man få medisin på blå resept via fastlegen.

Dersom man ikke blir bra av dette, kan man få en sprøyte med kortison som varer i 4-6 uker. Man bør finne det tidsrommet der plagene er verst og bruke denne behandlingen da. De fleste blir symptomfrie de ukene sprøyten varer, forteller allmennlege Jørgen Skavlan.

Forrige mandag svarte han på spørsmål: Nettmøte med Jørgen Skavlan om pollenallergi

Det er også mulig å vaksinere seg mot pollenallergi. Det foregår på den måten at man med jevne mellomrom og over lang tid utsetter kroppen for små doser av det den reagerer på. Behandlingen tar flere år og resultatet kan ikke garanteres. Men mange blir symptomfrie etter slik behandling.

Alternativ behandling av pollenallergi

Ulempen med tradisjonelle medisiner, med unntak av vaksinering, er at selve allergien ikke går over. Medikamentene har også enkelte bivirkninger - spesielt er mange skeptiske til kortison.

Mange prøver alternative behandlingsformer, som både er bivirkningsfrie og som har som målsetting å kurere allergien for godt. Men det er vanskelig å navigere i dette markedet - for hva, hvis noe, er det som virker?

Rektor ved Norsk akademi for naturmedisin Andreas Bjørndal anbefaler at man ved pollenallergi fortrinnsvis prøver homeopati eller akupunktur.

  • Homeopati:

Homeopatisk medisin
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Det er ikke gjort nok forskning på homeopati til at man kan si sikkert om det virker eller ikke. Men allergi er et av de områdene homeopatene selv har best erfaring med å behandle.

Homeopatene ser på helheten av symptomer hos allergikerne, også det som ikke handler om allergi. Ut fra grundige intervjuer forsøker de å finne akkurat det middelet som passer for akkurat den personen.

- Homeopati virker hvis man finner det rette middelet, forklarer Andreas Bjørndal.

Noen pasienter får raskt det rette middelet, mens andre kan ha et symptombilde som krever at de prøver mange ulike midler over lang tid, ifølge Bjørndal.

I valget mellom homeopati og akupunktur, velger de fleste homeopati når det gjelder barn.

  • Akupunktur:

Akupunktur
Foto: colourbox.com

Det er uenighet om hvorvidt akupunktur kan behandle pollenallergi, men da Verdens helseorganisasjon vurderte forskningen på området i 1996, konkluderte den med at nålestikkene har bedre effekt enn antihistamin. Les rapporten her (pdf) .

Akupunktørene konsentrerer seg om spesifikke symptomer og velger nålepunkter ut fra disse.

- De fleste vil trenge relativt hyppige behandlinger inntil virkningen blir sterk nok. Men også med akupunktur er formålet at man skal bli kvitt allergien for godt, forteller Andreas Bjørndal.

  • Kostendring:

Puls har fått flere henvendelser fra allergikere som har blitt bra etter å ha kuttet ut gluten og melk fra kostholdet.

Allmennlege Jørgen Skavlan advarer mot å prøve slike metoder på egenhånd. Det er viktig å sørge for at man ikke kutter ut noen matvarer unødvendig. Spesielt gjelder dette barn i utvikling.

Naturopater er spesielt opptatt av kostholdets virkning på helsa. Maten er med på å skape den nødvendige balansen i kroppen.

- Dersom man mangler næringsstoffer eller spiser for mye av noe, vil det gjøre at man er mer reaktiv, sier naturopat Hanne Halseth.

Hennes erfaring er at en god del av plagene kan bli borte dersom man klarer å gjøre endringer med kosthold og livsstil.

LES OGSÅ: Maten som gjør deg mer allergisk

  • Fotsoneterapi:

Vi kan ikke si sikkert om fotsoneterapi virker, men de som praktiserer det erfarer at det har en god effekt på pollenallergi.

Behandlingen går ut på å stimulere organer i kroppen gjennom å trykke på punkter under føttene.

Fotsoneterapeutene anbefaler at man kommer til behandling i god tid før sesongen starter, for å bygge opp kroppens forsvar i forkant. Virkningen skal være mindre hvis man begynner først etter at pollensesongen er i gang.

  • Healing:

Det er gjort en del forskning på healing, men vi kan ikke trekke noen klare konklusjoner om effekt.

Det Norske Healerforbundet skriver på sine hjemmesider at effekten av healing er svært individuell. Effekten avgjøres ikke av hvilken diagnose man har, men hvordan man som individ responderer på behandlingen.

For healere er auraen viktig, eller energikroppen, der man mener at det går et slags usynlig nervesystem. Blokkeringer i auraen er koblet til sykdom og symptomer, derfor mener man at behandling av disse blokkeringene vil ha effekt på de fysiske plagene.

Mer informasjon

Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling (NIFAB) har en grundig presentasjon av behandlingsformene som er omtalt i denne artikkelen. Les mer på www.nifab.no/behandlingsformer

Andre nyttige lenker:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)