Spørsmål
Hei Fedon. Jeg er veldig glad i kaffe og samtidig opptatt av helsen min. Det er ikke lett å vite om kaffe er en god ting, eller ikke? Hva er din mening?
Fedon svarer
Hei. Et enkelt svar finnes ikke. Kaffe inneholder svært mange ulike aktive substanser utover koffein, og det er derfor den har både positive og negative helseeffekter.
En gjennomgang av tilgjengelig medisinsk litteratur kan fortelle følgende:
1. Kan gi kreft
Kaffe inneholder relativt mye akrylamid, et potensielt kreftfremkallende stoff som dannes når man brenner rå kaffebønner for å produsere kaffe slik vi kjenner den.
2. Mye antioksidanter
Både i Spania og Norge bidrar kaffe med mer antioksidanter enn noen andre matvarer. Dette skyldes at kaffe inneholder antioksidanter og at befolkningen drikker (for) mye kaffe.
I Norge får befolkningen 65 prosent av sine antioksidanter fra kaffe, 10,5 prosent fra frukt, 8,2 prosent fra te, 4,7 prosent fra vin, 4,7 prosent fra melprodukter og brød og bare 2,35 fra grønnsaker. Bær, nøtter, urter og krydder er matvaregrupper med størst antioksidantinnhold og bidrar med mye mer positivt enn kaffe.
3. Mer gallesten
Kaffeinntak er forbundet med større forekomst av gallesten.
4. Øker blodtrykket
Kaffe øker akutt blodtrykket og stimulerer det sympatiske nervesystem uavhengig av koffeininnhold. Langtidsforbruk av kaffe er imidlertid ikke forbundet med høyt blodtrykk. Det kan være at noen er ømfintlig for kaffe og andre ikke.
5. Forebygger Parkinson
Koffein i kaffe eller te forebygger mot utvikling av Parkinsons sykdom. Det gjør ikke koffeinfri kaffe.
6. Kaffe eller livsstil?
En skotsk studie viste mindre forekomst av hjertesykdom hos kaffedrikkere, men ikke tédrikkere. En engelsk studie viste ingen sammenheng mellom kaffe og té drikking og hjertesykdom.
En norsk studie fra 1990 konkluderer med at kaffeforbruk kan øke dødelighet av hjertesykdom. Trolig skyldes økt forekomst av hjertesykdom ikke kaffeinntaket i seg selv, men andre livsstilsfaktorer som er vanligere hos kaffedrikkere.
Kaffe øker også homocystein i blod, noe som er uheldig for blant annet hjertet. Større inntak av vitamin B6, folat og B12 motvirker denne effekten.
7. Forstyrrer fruktbarheten
Høyt kaffeforbruk kan forstyrre fertilitet hos kvinner som ikke røyker. Kaffedrikkende kvinner har større risiko for spontanabort i 2. trimester, viser en amerikansk studie.
8. Sprikende om kolesterol
Kokekaffe, men ikke filterkaffe, øker det "dårlige" LDL kolesterolet, det har en norsk studie vist. En spansk og en amerikansk studie har vist at også filterkaffe har lignende effekt.
En engelsk studie viser ingen sammenheng mellom kaffeinntak og kolesterol, og en positiv effekt av kaffe på fettstoffene i blod (triglyserider), noe som kan tyde på at den bedrer insulinresistens. Generelt er resultater om effekten av kaffe på kolesterol sprikende.
9. Mindre astma
Kaffedrikkere har mindre astma (29 prosent mindre). Det viser en amerikansk og en italiensk studie.
10. Mindre diabetes 2
En helt ny stor studie fra 2004 i USA konkluderer med at langtids kaffeforbruk er forbundet med betydelig redusert risiko for type 2 diabetes. Det stemmer overens med flere tidligere studier.
Konklusjon
Konklusjonen er at kaffe med måtehold er ikke problematisk, men trolig bør man holde seg til et par kopper om dagen.
Hilsen
Fedon Lindberg
Spesialist i indremedisin