Allergikere får ikke vaksine

Dårlig vaksinetilbud for allergikere i risikogruppene.

Svineinfluensa
Foto: George Frey/Getty Images / Scanpix/AFP

Svineinfluensa kan bli svært alvorlig for personer i risikogruppene. Likevel er det vanskelig for en del av disse å få vaksine.

Siden vaksinen vi bruker i Norge er dyrket på egg, kan den være farlig for personer med alvorlig allergi.

Astma- og allergiforbundet (NAAF) anslår at cirka 1000 norske astmatikere har så alvorlig eggallergi at de ikke kan ta vaksinen. I tillegg kommer de med eggallergi som tilhører andre risikogrupper. Også de med mindre alvorlig allergi får problemer.

"På eget ansvar"

Gina Strøm

Gina Strøm valgte vaksinen, til tross for legens anbefaling.

Gina Strøm er mor til en seksåring med astma og eggallergi. Hun måtte til slutt undertegne papirer på at sønnen ble vaksinert på eget ansvar.

- Jeg tenker at det er bedre at han tar vaksinen enn at han blir syk. Han har veldig reaktive lunger, og jeg er redd for at han kan bli veldig dårlig hvis han får svineinfluensa, forteller Gina Strøm.

Da familien prøvde å få vaksinert gutten hos fastlegen, ble de avvist. I stedet måtte de skaffe vaksinedosen på helsestasjonen og ta den med til sykehuset.

Der ble det foretatt en prikktest med vaksinestoffet på huden. Da den slo ut, ville ikke legene anbefale dem å sette vaksinen. Foreldrene valgte likevel å sette vaksinen, ettersom sønnen aldri har fått allergisk sjokk av egg.

- Sønnen min fikk ingen reaksjon på vaksinen. Jeg synes det er viktig å få fram at kanskje flere allergikere kan ta vaksinen enn man tror, sier Strøm.

Ringes ned av engstelige foreldre

- En prikktest gir ikke alltid et riktig bilde. Allergitester er bare et supplement til de faktiske symptomene. Hvis man tåler å spise litt egg, kan man også få vaksinen, sier Grethe Amdal i NAAF.

Hun tar imot mange fortvilte henvendelser om dagen, spesielt fra foreldre til astmasyke barn med eggallergi.

- Det virker som de som skal sette vaksinene er usikre. Flere får beskjed av fastlegene sine om å kontakte spesialist selv. Men de har også mye å gjøre for tiden, og kan være vanskelige å få tak i.

- En mor jeg snakket med skulle sette seg i bilen og kjøre halvannen time for å få spesialisten i tale personlig. Sønnen hennes hadde ustabil astma og kraftig allergi. Det er klart at mange er fortvilet, forteller Amdal.

Foreslår bytte

Astma- og allergiforbundet sendte i forrige uke et forslag til helsemyndighetene om å skaffe noen doser av den andre typen vaksine, som ikke inneholder egg.

- Vi har foreslått at vi kan bytte noen doser Pandemrix med land som har bestilt den eggfrie vaksinen Celvapan. Det burde la seg gjøre, sier Amdal.

- Vi har mottatt henvendelsen og undersøker nå mulighetene for å få inn et lite parti som ikke er dyrket på egg, opplyser divisjonsdirektør Hanne Nøkleby ved Folkehelseinstituttet.

Celvapan er innkjøpt av blant andre Storbritannia, New Zealand og Irland, Tyskland og Frankrike.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)