Hopp til innhold

Allergifremkallende stoff i en drøss av hverdagsprodukter

Stor ingredienslistesjekk: Det allergifremkallende stoffet MI finnes i en mengde produkter de fleste av oss bruker hver dag, viser NRKs gjennomgang.

Produkter med MI på ingredienslisten

Felles for disse produktene er at de har det allergifremkallende stoffet methylisothiazolinone på ingredienslisten.

Foto: Mie Tetler / NRK

Hudallergi

Hendene til Birgitte Viksund (30) etter kontakt med MI.

Foto: Hudavdelingen Haukeland universitetssjukehus

MI, som er forkortelsen for det kjemiske navnet methylisothiazolinone, brukes for å unngå sopp og bakterievekst i en lang rekke produkter.

Vanntynnet maling, skjønnhetsprodukter og vaskemidler er eksempler på produkter som kan inneholde MI. De siste årene har mange utviklet kraftig allergi mot konserveringsmidlet.

Etterlyser tydeligere merking

Birgitte Viksund (30) er en av mange som har fått påvis MI-allergi det siste året. Hun har fått beskjed av legen om å holde seg unna alt som inneholder MI. Det er utfordrende.

– Jeg har bedt flere store produsenter om lister over hvilke produkter som inneholder MI. Det vil de ikke gi meg, sier Viksund.

Isteden har hun blitt henvist til å lese på ingredienslistene. MI kan deklareres med forskjellige navn (se egen ramme), og ingredienslistene kan være lange.

Turid Thune

Turid Thune, seksjonsoverlege på Haugeland Universitetssjukehus sier det er veldig vanskelig å holde seg borte fra MI, hvis man først har blitt allergisk.

Foto: Thomas Barstad Eckhoff / Den Norske Legeforening

– Hvis et produkt inneholder nøtter, eller spor av nøtter, er det tydelig merket for allergikere. Jeg skulle ønske de gjorde det samme med MI, sier Viksund.

– Produsentene burde merke produktene tydeligere, slik at man slapp å lete med lys og lykte for å finne ut om et produkt inneholder MI, sier seksjonsoverlege på hudavdelingen ved Haukeland universitetssjukehus, Turid Thune.

21 vaskemidler med MI

Da NRK Forbrukerinspektørene henvendte seg til Lilleborg, Colgate-Palmolive AS og P & G, som alle er store produsenter av vaskemidler eller skjønnhetsprodukter, fikk vi heller ingen oversikt over hvilke produkter de har som inneholder MI.

NRK Forbrukerinspektørene undersøkte dermed ingredienslisten til 73 ulike vaskemidler fra norske butikker, og fant MI i 21 av produktene. Av disse var 16 fra Lilleborg:

Vaskemidler med MI på ingredinslisten

Rengjøringsmidler med MI på ingredienslisten, For navn, se egen ramme.

Foto: Elisabet Høye / NRK

– Lave nivåer

Anne Gjemdal i Lilleborg

Anne Gjemdal, kommunikasjonssjef i Lilleborg understreker at bruken av preserveringsmidler er strengt regulert.

Foto: Pressebilde

Lilleborg skriver til NRK at de tar diskusjonen om MI på alvor, og at de aktivt søker etter alternativer til MI.

– Lilleborg oppgir MI som ingrediens både i produkter hvor det er tilsatt som konserveringsmiddel, men også der det inngår som konserveringsmiddel for ett av råstoffene. I disse produktene er ikke MI aktivt tilsatt, og er dermed til stede i svært lave nivåer, forteller Anne Gjemdal, kommunikasjonssjef i Lilleborg.

Ifølge Gjemdal kan regelverket være åpent for fortolkning.

– Å oppgi MI som ingrediens når det ikke er aktivt tilsatt kan nok dermed variere, sier hun.

– Mikroskopiske mengder

Dette blir bekreftet av Astma- og allergiforbundet, NAAF, som anbefaler Blenda Sensitiv. Tøyvaskemidlet er ett av Lilleborgs produkter som har MI på ingredienslista. På sine hjemmesider skriver NAAF at produktene de anbefaler er uten MI.

Ifølge kommunikasjonssjef i NAAF, Bo Gleditsch, har MI verken virkning eller effekt i Blenda Sensitiv.

– Mengden er så mikroskopisk at det ikke utgjør noen som helst trussel i forhold til allergi, sier han.

– Er dette et produkt som er trygt å bruke for dem som har MI-allergi?

– Ja, ved tiltenkt bruk. Dette produktet skal ikke direkte på kroppen. Det skal på tøy, og skylles så av igjen. Men noen har kraftigere allergier enn andre. Vi kan derfor aldri gi en hundre prosent garanti.

MI i dusjen

Forbrukerinspektørene fant MI i til sammen 18 av 54 sjampoer, balsamer og dusjsåper:

Sjampoer, balsamer og dusjsåper med MI på ingredienslisten.

Sjampoer, dusjsåper om balsamer med MI på ingredienslisten. For navn, se egen ramme.

Foto: Mie Tetler / NRK

– Trygt å bruke

Colgate-Palmolive, som har to av dusjsåpene, skriver til NRK at alle deres produkter lever opp til den gjeldende lovgivningen og at de er trygge å bruke.

Både P & G, Lilleborg og Colgate-Palmolive AS henviser til bransjeforeningene.

Finn Rasmussen er administrerende direktør for både Vaskemiddelleverandørenes forening og Kosmetikkleverandørenes forening, og svarer på vegne av begge bransjene.

Finn Rasmussen

Finn Rassmusen, administrerende direktør i Kosmetikkleverandørenes- og Vaskemiddelleverandørenes bransjeforening mener at dagens bruk i produkter som vaskes av huden er trygg.

Foto: Jarle Nyttingnes / Pressebilde

– Bruken av MI er strengt regulert og skal ikke være allergifremkallende i de mengder som her er brukt. Bransjen anbefalte allerede for to år siden å slutte å bruke det i produkter som blir værende igjen på huden, men i produkter som skylles bort eller vannes kraftig ut blir det ansett som helt trygt å bruke, sier Rasmussen.

Bekymret

Mattilsynet er bekymret for den økende forekomsten av allergi mot MI, og mener at vi vet for lite til å slå fast at dagens tillate bruk av MI i produkter som skylles bort, såkalte «rinse-off» produkter, er trygge i forhold til allergi.

– EU-kommisjonens vitenskapelige komité for forbrukersikkerhet, SCCS, har foreløpig konkludert med at MI ikke er trygg i bruk når det gjelder allergene egenskaper, verken i produkter som skylles bort eller i produkter som blir igjen på huden, forteller Merethe Steen, seksjonssjef i Mattilsynet.

Merethe Steen, seksjonssjef i Mattilsynet

Merethe Steen, seksjonssjef i Mattilsynet, ønsker velkommen en strengere regulering av MI.

Foto: Mattilsynet

EU-kommisjonen har derfor et forslag til høring om at maksimumkonsentrasjonen på hva som kan anses som trygg bruk av MI bør senkes fra 0,1 % til 0,0015% i «rinse-off» produkter og forbys i «leave-on» produkter.

For å beskytte forbrukeren og stoppe utviklingen av MI-allergi, ønsker Mattilsynet en strengere regulering av MI.

– Mattilsynet støtter EUs reguleringsforslag, sier Steen.

Bransjeforeningene mener imidlertid at dagens bruk av MI er helt trygg i «rinse-off» produkter.

– Bransjen har nylig oversendt dokumentasjon SCCS på at de små mengdene som brukes skal være trygge. Dokumentasjonen vurderes nå av de fremste eksperter på området i EU og en konklusjon er ventet i nær fremtid, sier Rasmussen.

Bransjens råd

Rasmussen forklarer bruken av MI med at det kun finnes et begrenset antall konserveringsmidler som industrien kan bruke.

– Man bruker det i utvalgte produkter fordi det er et hensiktsmessig konserveringsmiddel. Hvis man er sensibel eller har problemer med allergi mot MI, så velg andre produkter, sier Rasmussen.

Rasmussen anbefaler forbrukere å kontakte produsentene hvis de er i tvil om et produkt inneholder MI eller ikke.

– Vi diskuterer internt i bransjen om produkter som inneholder MI bør merkes tydeligere. Jeg har ikke noe grunnlag for å si at det er dårlig merket, men man kan dessverre finne eksempler på det, sier Finn Rasmussen.

  • Se mer om MI på NRK Forbrukerinspektørene på NRK1 onsdag klokken 20.15.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)