Hopp til innhold

Alle europeiske togtider i mobilen

Nå kan du reise Europa rundt med tog og ha alle rutetabellene i mobilen – uten å koble deg på nettet.

Tog-appen Rail planner

Den nye appen har som mål å gjøre togreisen mye enklere.

Foto: Robert La-Bua / Eurail Group G.I.E./ Kim Jansson (montasje)

Planlegger du togferie i Europa i sommer? Da kan Eurails nye mobilapp bli et nyttig hjelpemiddel.

Med den nye appen Rail planner trenger du ikke være tilkoblet Internett for å sjekke rutetider. Når du laster den ned, lagrer du også togtidene for mesteparten av Europa på telefonen din.

Du trenger altså ikke å bekymre deg for utgiftene til dataroaming, som kan gi ubehagelige overraskelser på telefonregningen etter en utenlandstur.

Tog-appen Rail planner

Kart viser togstasjonene.

Tog-appen Rail planner

Detaljert reiserute

Enkelte tjenester i appen krever riktignok nettilkobling, men du får en advarsel før du kan bruke dem.

Appen skal gjøre det smidigere å planlegge togturer i Europa. Kart over ti europeiske storbyer viser hvor stasjonene befinner seg.

Og hvis du kobler deg på nettet, finner du nærmeste togstasjon i nærheten av deg, med avgangs- og ankomsttider.

Du kan sette sammen togstrekninger og lagre dem som favoritter. Faktaopplysninger om hvert enkelt land, med lenker til offentlig turistinformasjon, kan også være nyttig når du sitter på toget.

Skreddersydd for Interrail

Applikasjonen er skreddersydd for InterRail-passasjerer og ikke-europeiske turister med Eurail-billett.

Den gir informasjon om alle rabatter og andre tilbud som disse kundene kan ha glede av. Men er også nyttig for andre reisende.

Appen er laget av den felleseuropeiske administrasjonen for Interrail-ordningen, og omfatter dermed ikke Albania, Russland og de baltiske landene. Enkelte små private togselskaper er heller ikke med.

Den nye gratisappen er tilgjengelig både for iPhone og Android-telefoner.

Kombinasjonsreiser

Gornergrat-banen i Sveits.

Togferie lever i beste velgående. Her Gornergrat-banen i Sveits.

Foto: Eurail Group G.I.E.

– Det er helt klart en økende interesse for å reise litt langsommere når man er på ferie. Toget er slett ikke utkonkurrert av flyet, sier reiselivsdirektør Rolf Forsdahl i Virke.

Han forteller at det blir stadig mer populært å kombinere rimelige flybilletter til og fra europeiske byer med togturer på kontinentet.

– Det er vanskelig å tallfeste omfanget av dette, men mitt inntrykk er at godt voksne turister setter ekstra stor pris på fleksibiliteten og komforten ved slike kombinasjoner. Togturer gir jo en helt annen reiseopplevelse enn om bord i fly eller bil, sier Forsdahl til NRK.no.

Lavbudsjett

– Appen blir et svært godt hjelpemiddel både underveis og når man planlegger togturen på forhånd. Mange land har allerede egne nasjonale togapper, som for eksempel hos NSB, men dette er den første europeiske mobiltjenesten av denne typen, sier Wenche Berger til NRK.no. Hun er NSBs produktansvarlige for Interrail.

Berger tror at de som reiser på lavbudsjett vil ha ekstra mye glede av den nye appen.

– Man kan søke etter ulike togtyper for å unngå dyrere avganger. På noen tog er det obligatorisk plassbestilling eller tilleggsavgifter, også når man har Interrail-billett. Appen kan filtrere bort avganger med slike ekstrautgifter, forteller hun.

  • Har du testet appen, eller har du tips til andre liknende apper? Del dine erfaringer og tips i kommentarfeltet under artikkelen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)