NRK Meny
Normal

Alkoholisme går i arv

Det er ikke dårlig valg av venner som skaper alkoholikere – det er gener.

Kvinne med spritflaske

Er du avhengig av alkohol, er det en stor sjanse for at genene dine har skylda, i tillegg til fylla.

Foto: Sinar 2

Eivind Ystrøm

Eivind Ystrøm ved Folkehelseinstituttet er overrasket over at en stor del av årsakene til at noen av oss blir alkoholikere skyldes gener.

Foto: Lene Solbakken / Folkehelseinstituttet

- Alkoholisme er veldig arvelig. Hele 71 prosent av årsakene til at noen av oss blir avhengige, mens andre ikke blir det, skyldes gener, sier forsker Eivind Ystrøm ved Folkehelseinstituttet til NRK.no.

- Dette resultatet er høyere enn vi hadde forventet, sier Ystrøm.

Han har skrevet en artikkel på Folkehelseinstituttets hjemmesider basert på amerikansk forskning på alkoholisme.

Les også: Har oppdaget fylle-genet

Folk juger om alkoholbruk

Folk juger gjerne litt om alkoholforbruk eller de husker simpelthen dårlig. Dårlig kjemi mellom intervjuer og respondent kan også gi uriktig resultat. I studien gjennomførte forskerne derfor to intervjuer av over 4000 mannlige tvillinger fra Virginia med ett års mellomrom – med to ulike intervjuere, for å ta høyde for denne type feil.

- Ved å se på tvillinger finner man dobbelt så stor likhet hos eneggede tvillinger enn hos toeggede der arv har mye å si, sier Ystrøm

- Selv om studien er gjort i USA har vi ingen grunn til å tro at det er annerledes i Norge. Forskningen gjelder vel å merke alvorlig avhengighet av alkohol – ikke hangen til å ta seg et glass eller to for mye på fest.

Les også: Se opp for "sommeralkoholisme"

Også røyking går i arv

Er røykeavhengighet og narkomani også arvelig?

- Ja, det tror jeg absolutt! Både røyking og bruk av narkotika henger sammen med dette; den genetiske sårbarheten er generell for ulike typer rusmidler. Og dette er også knyttet til psykisk sårbarhet, sier Eivind Ystrøm.

- Men man trenger ikke bli avhengig eller få psykiske problemer selv om man er disponert for det. Genene er som de er, men man trenger ikke å bli sine gener.

Ystrøm skal til å forske på hvor mange nordmenn som egentlig er alkoholikere. Noe konkret tall finnes foreløpig ikke. Han mener uansett omfanget av alkoholisme enkelt kan begrenses.

Les også: 4 av 10 studenter drikker for mye

- Kan begrense omfanget

- Vi kan antakelig begrense omfanget av alkoholisme ved å begrense tilgangen til alkohol, sier han til NRK.no

- Det ser ut som om mange blir avhengige tidlig i 20-årene, så da gjelder det kanskje å være ekstra oppmerksomme.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.