Hopp til innhold

Alge kobles til Alzheimer

Alger som stadig blomstrer opp i Norden kan forårsake ALS, Alzheimer og Parkinson, tror svenske forskere.

Algeoppblomstring

Slik kan det se ut når blågrønnalger får en oppblomstring.

Foto: Sigrid Haande / NIVA

Hvis forskernes teori stemmer, bærer et stort antall pasienter med nervesykdommer på giftstoffer produsert av blågrønnalger, skriver Svenska Dagbladet .

Blågrønnalgene er egentlig en gruppe bakterier (cyanobakterier) som finnes naturlig i jord, luft og vann. Men de kan også blomstre opp i elver, innsjøer og hav. Vanligst er slike oppblomstringer i innsjøer.

Hudirritasjoner og forgiftninger kan bli resultatet hvis man tar seg en dukkert der blågrønnalgene trives. Og nå lurer altså forskerne på om algene kan ha mer på samvittigheten.

Fant giftstoff i Østersjøen

Det er giftstoffet BMAA som nå kobles til sykdommer som Alzheimer, Parkinson og ALS.

Forskerne har påvist stoffet blant algene i Østersjøen, der oppblomstringer har vært et problem i flere år. Giftstoffet er også påvist i fisk fra Østersjøen og skjell fra den svenske vestkysten.

- Vi hadde ikke forventet å finne giften på vestkysten, siden algeforekomsten ikke er så stor der, sier forskeren Sara Jonasson ved Stockholms universitet til SvD.

Dermed har forskerne vist at giftstoffet kan komme inn i mennesker via maten, men det er fortsatt usikkert om giftstoffene blir tatt opp i kroppen.

Tyder på nerveskade

En gruppe amerikanske forskere har tidligere analysert hjernevev fra avdøde pasienter med ALS og Alzheimer.

Forskerne fant BMAA i varierende grad hos de som hadde disse sykdommene, mens de ikke kunne påvise dem hos den friske kontrollgruppen.

BMAA har også gitt ALS-lignende sykdom hos aper i laboratorieforsøk.

Samtidig understreker de svenske forskerne at en mulig årsakssammenheng må undersøkes nøye. Både undersøkelser av prøver fra pasientene, matvanene deres og prøver av maten er under planlegging.

Slik ser algen ut

På tross av navnet, trenger ikke blågrønnalger å være blågrønne. I tillegg finnes algene blant annet i grønne, gulgrønne og rødbrune arter.

Når cyanobakteriene samler seg i klumper og flak, blir hele vannet farget. Er det mye alger i sjøen, kan man ofte se et farget belte innerst i strandkanten.

Forgiftninger hos mennesker er ikke kjent i Norge, men hunder har blitt syke. Ikke la hunder bade i vann som er farget - de drikker av det.

Lurer du på om du selv kan bade? Unngå det hvis du ser slike fargede belter, flak, klumper eller skum. For å være helt trygg i en innsjø, skal du ifølge Folkehelseinstituttet kunne se bunnen på 1 meters dyp.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)