NRK Meny

Aldri for sent å trene

50-åringene kan ta igjen mye av det tapte.

Spinning
Foto: colourbox.no

Artikkelen er flere år gammel.

Om du runder 50-årsdagen og fortsatt har til gode å føle deg veltrent, er det absolutt ikke tid for å legge inn årene for godt.

Svenske forskere har funnet ut at de som først begynner å trene som middelaldrende, lever like lenge som de som allerede trente regelmessig da de rundet 50, skriver BBC .

50-åringer som kommer seg i form, kan øke levealdren like mye som om de hadde sluttet å røyke.

Full effekt med treig start

Forskerne fra Universitetet i Uppsala har fulgt 2200 menn siden begynnelsen av 70-tallet.

Da de fylte 50 år, ble de delt inn i tre grupper: Veltrente, litt trente og utrente. Studien viser at de veltrente levde 2,3 år lenger enn de utrente og 1,1 år lenger enn de litt trente.

Overraskende nok viste det seg også at de som begynte å trene i 50-årene og hadde skiftet gruppe da de fylte 60, fikk full effekt i form av økt levealder.

Effekten av å redusere aktiviteten i 50-årene framgår ikke av studien.

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.