De siste 15-20 årene har antallet norske nyfødte babyer som veier over 4200 gram øket fra 15 prosent til 17 prosent. Til sammenlikning var det i 1970 bare 13 prosent av babyene som veide over 4200 gram.
– Mange babyer er naturlig tunge, men når så mange flere veier over 4200 gram er det andre grunner enn bare genetiske, sier jordmor Nanna Voldner ved Rikshospitalet.
Hun er leder for forskningsprosjektet STORK i regi av Medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo og Nasjonalforeningen for Folkehelsen.
De har ønsket å finne ut hva som er årsaken til at babyene blir tyngre og hvilke følger dette vil få for disse barna senere i livet.
– Et av de viktigste funnene så langt i studiet viser at mors fysiske aktivitet før hun blir gravid har stor betydning for barnets helse resten av dets liv, sier Nanna Voldner.
Større risiko for diabetes
De har funnet ut at barn som veier over 4200 gram har større risiko for å få både diabetes og hjerte- og karsykdommer senere i livet.
– Studiet vi har gjort blant 553 gravide kvinner viser at de som sier at de før graviditeten ikke beveget seg mer enn 20 minutter sammenhengende minst en gang i uken, hadde tre ganger så stor risiko for å få barn som veide over 4200 gram, sier Voldner.
Hun forklarer videre at funnene viser at mors fysiske aktivitet har større betydning for barnets helse enn hva mor spiser under graviditeten.
– Dagens unge mødre beveger seg mindre og vår forskning viser at dette vil påvirke helsen til barna de siden vil føde. Det er alvorlig og viser hvor viktig det er å jobbe med forebyggende helsearbeid, sier Nanna Voldner.